Početna Hrvatska U Hrvatsku od početka krize ušlo više od 100 000 izbjeglica

U Hrvatsku od početka krize ušlo više od 100 000 izbjeglica

762
UDIO

Nakon puta kroz Srbiju, izbjeglice u Hrvatsku ulaze cestom na nekadašnjem malograničnom prijelazu Bapska, koji je od ulaska Hrvatske u EU zatvoren za promet. Na cesti se jasno vidi crta koja je granica između Hrvatske i Srbije, a nastala je tijekom postavljanja asfalta. Tu ih dočekuju pripadnici interventne policije koji ih u skupinama od pedesetak puštaju u Hrvatsku…

– Ovom cestom je u Hrvatsku ušla većina izbjeglica otkako je započela izbjeglička kriza. Očekujemo uskoro i 100.000. izbjeglicu koji će u Hrvatsku ući ovom cestom. U međuvremenu smo sredili okoliš, postavili rasvjetu, a koristimo, uz dopuštenje, i dio okolnoga zemljišta – rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je došao do same granične crte gdje je razgovarao s policajcima i izbjeglicama koji su čekali ulazak u Hrvatsku.

Prema podacima MUP-a, od početka izbjegličke krize do danas u 18 sati u Hrvatsku je ušao 99 431 migrant. Nakon što uđu u Hrvatsku, izbjeglice u koloni pješice idu prema autobusima koji ih čekaju na manje od kilometar. Uz usku cestu mogu se vidjeti i odbačene deke, dijelovi odjeće i slične stvari. Postavljeno je više pokretnih WC-a. Kada uđu u Hrvatsku dočekuju ih aktivisti i volonteri iz UNHCR-a, Crvenoga križa kao i raznih udruga. Nudi im se voda, hrana, keksi, grickalice, voće ali i odjeća. Ako je netko slabije odjeven, odmah dobiva topliju odjeću, čarape, deke…

– Pomažemo koliko možemo. Mnogi dolaze umorni i iscrpljeni pa im je svaka pomoć dobro došla. Tu su volonteri iz Švedske, Češke, Njemačke, Austrije… – kaže Karim iz Švedske, aktivist udruge Agera.

Malo okrijepljeni, izbjeglice se u koloni nastavljaju kretati do mjesta gdje ih ukrcavaju u autobuse. Odatle ih voze prema kampu u Opatovcu, a zatim prema granici s Mađarskom. U isto vrijeme na tome nekadašnjem prijelazu postavlja se i osvjetljenje kako bi se bolje vidjelo što se događa, a u blizini je i policijska kamera koja pokriva i srpsku stranu kako bi se znalo koliko izbjeglica dolazi.

preuzeto sa vecernji.hr