Početna Kaštela Službeno je: Od danas legalna kupnja medicinske marihuane

Službeno je: Od danas legalna kupnja medicinske marihuane

825
UDIO

23.04.2012., Slavonski Brod - Policija u Bukovlju pokraj Slavonskog Broda otkrila ilegalni laboratorij za uzgoj i susenje marihuane. Rijec je o 27-ogodisnjaku koji je na prostoru obiteljskog gospodarstva u kontroliranim uvjetima rasvjete i vlage uzgajao 60 stabljika marihuane i indijske konoplje. Kod njega je pronadjeno i 130 grama suhe marihuane od cega je dio bio upakiran i pripremljen za trziste.  Zatvorska kazna za ovakvo djelo predvidjena je u trajanju od 2-20 godina. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Medicinsku marihuanu na recept mogu dobiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Jedna terapija ne može trajati duže od 30 dana…

S obzirom na to da je prošlo osam dana od objave u Narodnim novinama od danas je legalna kupovina kanabisa u medicinske svrhe.
Kako bi legalizacija bila moguća, Vlada je morala promijeniti Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept. Te izmjene objavljene su 7. listopada u Narodnim novinama.
Medicinsku marihuanu na recept mogu dobiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.
Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisuju doktori obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, stoji u novom Pravilniku.
Liječnici od danas tako mogu propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz kojeg će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik te doziranje i način uporabe. Liječenje može trajati najviše 30 dana, a količina marihuane ne može biti veća od 7,5 grama.
izvor:24.hr