Početna Hrvatska Kakvu možemo očekivati zimu

Kakvu možemo očekivati zimu

Dugoročna prognoza

893
UDIO

vrime

METEOROLOZI i stručnjaci Accuweathera donose europsku zimsku prognozu prema kojoj će središnji dio kontinenta, uključujući Hrvatsku, biti na udaru kratkih i snažnih oluja. Olujne fronte će se kretati sa zapada prema istoku stisnute između hladnog zraka na području Skandinavije i umjerenijeg u blizini Sredozemlja.

Najžešće oluje se očekuju na područjima središnje Francuske, sjeverne Španjolske preko Alpa u istočnu Europu, a nevrijeme bi trebalo poštedjeti zapad Njemačke, sjever Francuske i dobar dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema meteorologu Alanu Reppertu “Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska će izbjeći najgore udare oluja i većina olujnih sustava će pratiti put preko Francuske i sjeverne Španjolske.”

Očekuje se da će ove godine ekstremna hladnoća izostati u dobrom dijelu Europe, uz izuzetak Skandinavije, Irske i Škotske gdje bi moglo biti povremenih razdoblja niskih temperatura ispod dugogodišnjeg prosjeka. Prema prognozi, hladne fronte će u drugom dijelu zimu krenuti prema istoku, kroz Poljsku, Rusiju i baltičke države, pa se najhladniji zimski zrak očekuje u Berlinu, Varšavi i Minsku. U drugom dijelu zime se očekuju i pojačane padaline uzrokovane vlagom na Sredozemlju.

Oluje će donijeti snažan vjetar i poplave jugu Francuske, Italiji i Alpama

Glavni koridor oluja u zimskoj sezoni uvjetuje prodor atlantskih sustava na sjeveru Španjolske i jugu Francuske odakle će fronte krenuti istočno prema sjevernoj Italiji i Alpama i nastaviti put sjevernog Balkana i Ukrajine.

“Staza (oluja) će donijeti veći od uobičajenog rizika od snažnih zimskih oluja sjevernoj Španjolskoj i zapadnoj Francuskoj,” procjenjuje meteorolog Tyler Roys uz upozorenje da bi poplave mogle pogoditi jugoistok Francuske, sjevernu Italiju i sjeverozapad Balkanskog poluotoka, uključujući Hrvatsku.

IZVOR: index.hr