Početna Sport Uspon bijelih počeo je dolaskom iskusnih Milića i Velazqueza

Uspon bijelih počeo je dolaskom iskusnih Milića i Velazqueza

579
UDIO

Pogled u bližu prošlost nudi Hajduk kojem su i oni veći optimisti prognozirali mizernu sezonu. Posebno nakon slabašnog remija u 1. pretkolu Europske lige protiv Sillamae, pa starta u prvenstvu, koji je donio samo tri boda u prva četiri kola. Bio je to jedan od najslabijih ulazaka Hajduka u sezonu.

Devet zaredom

– Mi radimo, vjerujemo da će to doći na naplatu – uvjeravao je trener Damir Burić, koji je ušao u svoj prvi samostalni posao u karijeri.

Nije to bilo tako davno, dva i pol mjeseca kasnije Hajduk velikim koracima grabi prema vrhu. S dna tablice (1. kolovoza, nakon četvrtog kola) došao je do samog vrha, na bod je od Dinama. A onda je krenulo, kao da je napravljen klik od 10. kolovoza i gostovanja kod Lokomotive. Hajduk je pobijedio s 2:1, Kolar je smanjio vodstvo bijelih u 89. minuti. Taj njegov pogodak bio je posljednji u prvenstvu koji je primio Lovre Kalinić. Uslijedila je serija od osam utakmica (s pobjedom u kup dvoboju devet) u kojoj Splićani nisu primili ni gol. Kalinić trenutno čistu mrežu ima već 721 minutu i, kako splitska obrana izgleda, taj će se niz nastaviti. U tom je periodu Burić napravio seriju od sedam pobjeda, dva neodlučena, a Hajdukova gol-razlika je 14:1. Što se to promijenilo u odnosu na početak sezone? Nije stvar samo u Burićevu radu. Nekoliko je ključnih stvari. Kalinićevu vrhunsku formu nećemo spominjati, on je reprezentativac, ali da Burić nije u hodu oplemenio obranu, ništa ne bi bilo od čiste mreže. U zadnju liniju stigli su na bokove Argentinac Julian Velazquez i bivši reprezentativac Hrvoje Milić. Sada je to obrana u kojoj su igrači od 25 godina, može se reći da je vrlo iskusna i čvrsta, a Velazquez i Milić još uvijek nisu dosegli svoj maksimum.

Vjerovao u Sušića

Drugi detalj, uz konstantnu formu Mije Caktaša, koji je najbolji Hajdukov igrač, povratak je Tina Sušića.

On je stalno pod nekim sumnjama, ali odlični rezultati su stigli kada je Sušić proigrao onako kako zna. I šlag za kraj – Nikola Vlašić. Klinac koji je nedavno proslavio 18. rođendan u posljednje vrijeme igra u spektakularnoj formi. Naravno, i trener je u hodu shvatio što Hajduku treba, spoznao je da s klincima ne može puno toga. Složio je momčad od petorice 25-godišnjaka, u sredini su temelj Caktaš, Sušić i Jefferson koji su koju godinu mlađi… S takvim kadrom lako je istrpjeti Vlašića i Balića, njihova mladost na pravi način dolazi do izražaja.

preuzeto sa vecernji.hr