Početna Hrvatska Mejrema Reuter predstavljanja u listopadu

Mejrema Reuter predstavljanja u listopadu

731
UDIO

p1 p2

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića, 28 listopada 2015. u 18 sati Mejrema Reuter predstavit će svoj novi album terapijske glazbe.

Predstavljanje glazbenog cd-a „Pjesme svjetla i zemlje“ je poziv na doživljaj u Umjetnosti u terapiji. Slušate terapijsku glazbu koja je nastala u direktnoj terapiji s korisnicima Udruge za autizam- Zagreb.

Slušate priču koja vas uvodi u prirodni ambijent mora, planine, jezera i rijeka, neba i prostranstava- video produkcije Emila Herona Vargovića i Mejreme Reuter.

U svom terapeutskom dnevniku Mejrema Reuter je zapisala:

Kad sam bila mala, tata me je uvijek poticao na pjevanje. Penjali bi se na Mosor i ja sam ga molila da me nosi nakon napornog uspona za jednu sitnu četverogodišnju djevojčicu. „Nosit ću te, ako pjevaš“, rekao je tata. Sad mi je jasno zašto je to radio. Pluća bi mi se napunila čistog zraka, obrazi zarumenili, nivo radosti poletio bi do kamenog vrhunca i natrag.

Pjesme svjetla i zemlje nastale su u tom čvrstom roditeljskom koraku koji me vodio u visine. Poslali su me u muzički vrtić i školu. Taj roditeljski korak nije forsirao ritam ali je podučio obavezama. „To je školski sistem, nemoj ga potcijenjivati, stvarali su ga godinama, nekad i pogriješe, svi to znamo, ali to su obaveze“, govorili su mi moji roditelji.

Kroz te „obaveze“ naučila sam slušati i svirati tuđu glazbu a manje razvijati svoju. Tek u dalekom Bangladešu, zemlji glazbe i pjesme, poput najvećih čarobno plodnih voda koje ljube obale tog tla, zapljusnuo me taj val slobode, dala sam si dozvolu da i ja budem dio promjene. Kao da mi je netko natrag dao moju umjetnost, moje umijeće. Predavajući glazbu djeci, jedan dan u radnom tjednu posvećen je isključivo njihovoj glazbenoj kreaciji. To vrijeme postaje platforma za razvijanje samostalnog glazbenog izričaja. Vrijednost kreativnog je neizmjerna.