Početna Hrvatska Hrvati dobivaju nove tablice

Hrvati dobivaju nove tablice

Podsjetimo, u tri nagrađena izvedbena rješenja nije bilo hrvatskog grba koji policija nije zahtijevala prije natječaja, ali se naknadno predomislila. U sve se uplela politika, nakon što je HDZ kritizirao izbacivanje grba s tablica, vladajući su popustili i inzistirali da dizajneri promijene svoja rješenja i uklope grb u nove registracije.

974
UDIO

tab

Od Nove godine, kako neslužbeno doznaje Večernji list, u primjenu bi trebale stići nove registarske pločice za motorna vozila s oznakama Europske unije.

Prvotni rok za primjenu novih tablica bio je 1. srpnja, ali on je zbog peripetija nakon natječaja prolongiran.

Podsjetimo, u tri nagrađena izvedbena rješenja nije bilo hrvatskog grba koji policija nije zahtijevala prije natječaja, ali se naknadno predomislila. U sve se uplela politika, nakon što je HDZ kritizirao izbacivanje grba s tablica, vladajući su popustili i inzistirali da dizajneri promijene svoja rješenja i uklope grb u nove registracije. Kako se MUP nije uspio dogovoriti s autorima prvo i drugonagrađenog rješenja, odabrano je treće riječkog arhitekta Gordana Resana.

– Nije točno da su prvi i drugi odustali zbog toga što nisu htjeli mijenjati dizajn. Oni su pokušali izraditi potrebne alate, ali nisu uspjeli. To je tehnički zahtjevno, a mi smo bili sposobni to učiniti. Sve alate za izradu tablica i obradu lima sa svim detaljima za izradu naljepnica i brojeva s novim dizajnom uspjeli smo nedavno završiti i predali smo ih MUP-u. Sada je na njima da krenu u tehničku izradu prešanja i otiskivanja novih tablica – rekao nam je Resan.

Nove će registracije sadržavati europski logo, odnosno oznaku EU i međunarodnu oznaku države HR na lijevoj strani pločice, slovnu oznaku registracijskog područja, brojčano-slovnu oznaku te grb Republike Hrvatske na desnoj strani pločice – kažu u MUP-u.