Početna Kaštela Izložba – „POVISMO I SUKNO – kaštelansko tradicijsko ruho“

Izložba – „POVISMO I SUKNO – kaštelansko tradicijsko ruho“

Muzej grada Kaštela i Etnografski muzej u Splitu priredili su zajedničku izložbu „POVISMO I SUKNO – kaštelansko tradicijsko ruho“, čije otvorenje je pred mnogobrojnom publikom, upriličeno u četvrtak 22.10. u prostorima Etnografskog muzeja u Splitu, Severova 1.

1910
UDIO

Muzej grada Kaštela i Etnografski muzej u Splitu priredili su zajedničku izložbu „POVISMO I SUKNO – kaštelansko tradicijsko ruho“, čije otvorenje je pred mnogobrojnom publikom, upriličeno u četvrtak 22.10. u prostorima Etnografskog muzeja u Splitu, Severova 1.

Autorice kataloga i izložbe su Sanja Acalija, muzejska savjetnica iz Muzeja grada Kaštela i Sanja Ivančić, muzejska savjetnica iz Etnografskog muzeja Split. O izložbi i katalogu govorio je dr.sc. Ivo Babić.

Tema ove izložbe prikaz je tradicijskog odijevanja na prostoru današnjeg Grada Kaštela. Sačuvana i izložena građa većinom je vlasništvo dviju muzejskih institucija čija se stručna ingerencija i interesi dijelomično preklapaju. Odjeća s kaštelanskog područja prikupljana je i čuvana od osnutka Etnografskog muzeja u Splitu, od prije stotinjak godina i Muzeja grada Kaštela u nepunih dvadesetak godina. Stoga je ova tema neminovno vodila međusobnoj suradnji dviju muzejskih institucija, čija je suradnja je bila ostvarena i realizirana već u prvoj godini osnutka Muzeja grada Kaštela 1999. godine i to baš na istoj temi – objavi prikupljenih likovnih prikaz kaštelanske narodne nošnje u istoimenoj mapi.

Izložba je realizirana i zahvaljujući uvidu u sačuvani fond odjevnih predmeta i starih fotografija živućih članova starih kaštelanskih obitelji. Materijalnu građu popratilo je i prikupljanje te izlaganje tzv. sekundarne građe, fotografija, terenskih zapisa i opisa onog dijela do kojih se u materijanom obliku nije moglo više doći jer ih je uništilo ili preoblikovalo vrijeme. Prije svega to se odnosi na dijelom objavljenu, dijelom rukopisnu građu koju je zabilježila starija generacija muzejskih djelatnika Etnografskog muzeja. Možemo istaknuti Aidu Koludrović koja je ostvarila istraživačku suradnju s negdašnjim najznačajnim kazivačem ove tematske cjeline Ivanom Carevom.

U pet odvojenih cjelina izloženo je više kompleta i pojedinačnih predmeta muške i ženske odjeće koja je nošena u raznim prigodama od sredine 19.-og do prve polovice 20.-og stoljeća, te razni tradicijski predmeti iz svakodnevnog života koji su blisko vezani za proizvodnju i održavanje odjeće. Materijalnu građu prati i sekundarna građa – fotografije i dokumenti koji nam dočaravaju dah proteklih vremena.

Obimni katalog čiji dizajn potpisuje Dina Vuletin Borčić krase fotografije Tonka Bartulovića i Branka Balića a izložbu su likovno osmislile Lidija Labrović-Mataić i Volga Lopušinski-Zoković.
Za vrijeme trajanja izložbe, posjetitelji će moći kupiti prigodni katalog i nekoliko različitih popratnih suvenira. Za školsku djecu biti će organizirane prigodne radionice.

Posjetitelji će izložbu u Splitu moći razgledati do 30. travnja 2016. godine.