Početna Kaštela Policija uoči blagdana upozorava građane: Čuvajte se provala u aute i domove!

Policija uoči blagdana upozorava građane: Čuvajte se provala u aute i domove!

780
UDIO

policija

Policija je uoči blagdana Svih svetih upozorila posjetitelje groblja na opasnosti od provala u automobile i domove te od džepnih krađa, savjetujući im da za posjet grobljima koriste javni prijevoz.

Kako bi građane obranila od takvih nedjela zagrebačka policija već niz godina provodi preventivnu akciju “STOP! provalama u automobile” koja započinje uoči blagdana Svih svetih, kada se u zonama groblja poput parkirališta, cvjećarnica i trgovina svijećama distibuiraju promotivni letci i plakati s upozorenjem na opasnosti kako bi se posjetitelje groblja upozorilo na opasnost od provala i krađa.

Policija savjetuje građanima da na groblja idu javnim prijevozom ili da automobile, ukoliko ih ipak koriste, parkiraju na uređenim parkiralištima te da u njima ne ostavljaju dokumente i vrijedne predmete.

Upozoravaju i na džepare u javnom prijevozu koji najčešće djeluju u gužvi, pomno odabiru žrtve i koriste bliski kontakt, a znaju se i upustiti u razgovor sa žrtvom.

Džepari najčešće kradu zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće, ili čak oštrim predmetom režu torbice ili odjeću te izvlače novčanik. Često rade u paru, dok jedan odabire žrtvu i krade, drugi preuzima plijen i bježi, upozorava policija, koja građanima savjetuje da sa sobom nose samo najpotrebniji iznos novca.

Gotovinu, kartice i sitni novac treba nositi odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne. Dobro je da strana s koje se otvara torba bude uz tijelo te da se u gužvi nikada ne ostavljaju torbe otvorene i izvan vidokruga.

Građane koji će tijekom blagdana izbivati iz doma policija poziva da se zaštitite od provala, upozoravajući da su česte i provale u domove u vrijeme blagdana.

Podsjećaju na najjednostavnije samozaštitne mjere poput zatvaranja balkonskih vrata i prozora. Tijekom provala, navodi policija, sve je manje premetačina stvari, a krade se ono što je nemarno ostavljeno “na dohvat ruke”, poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično.

Više pažnje, kažu, treba posvetiti i kretanju nepoznatih osoba u zgradi ili kvartu. Savjetuju da neznance u zgradi uljudno priupitate možete li im pomoći, odnosno koga traže. Često se takav ljudski pristup pokolebati mogućeg počinitelja u daljnjoj nakani da provali u nečiji stan, savjetuje policija.

Građanima se također savjetuje da vode računa o ispravnosti rasvjete u stubištima zgrada te okućnica.

Akcija “STOP! provalama u automobile” će biti nastavljena i uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, kada će promidžbeni materijal biti postavljen na info-pultovima i blagajnama te na ulazima u velike trgovačke centre, uključujući njihove garaže i parkirališta.
izvor:SD