Početna Hrvatska Ikea u Splitu? – razmatraju dostavni centar i ogledni salon

Ikea u Splitu? – razmatraju dostavni centar i ogledni salon

- Teritorijalni oblik Hrvatske nas izaziva na smišljanje novih inovativnih koncepata prodaje. Trenutačno nemamo ništa definirano, ali razmatramo dostavne centre. Prije nego što krenemo s mogućim projektom robne kuće u Splitu, u tom bismo gradu mogli imati dostavni centar u koji kupci onda dođu po robu kupljenu online.

1351
UDIO

ikea
ZAGREB – Direktor hrvatske Ikee Stefan Venoverbeke najavljuje nove poteze globalnog trgovca namještajem u Hrvatskoj i regiji. Ukupni prihod dviju robnih kuća u regiji, one u Bukureštu i zagrebačke je 170 milijuna eura. Što se ciljeva u regiji tiče, tu se naslanjamo na globalni cilj koji je 10% do 2020. Kada počne online prodaja u Hrvatskoj, na početku će dostava ići do vrata, kaže.

Kada otvarate robne kuće u Ljubljani i Beogradu?

– Planiramo uz te dvije, otvorenje druge robne kuće u Bukureštu i trebale bi sve biti otvorene u roku od četiri godine. Otprilike 15 mjeseci ili godinu dana prije otvorenja možemo komunicirati preciznije sami rok, kaže Venoverbeke za Jutarnji list.

Priča se na tržištu da ćete u Hrvatskoj otvarati ogledne salone…

– Teritorijalni oblik Hrvatske nas izaziva na smišljanje novih inovativnih koncepata prodaje. Trenutačno nemamo ništa definirano, ali razmatramo dostavne centre. Prije nego što krenemo s mogućim projektom robne kuće u Splitu, u tom bismo gradu mogli imati dostavni centar u koji kupci onda dođu po robu kupljenu online. Uz dostavni centar, možemo imati i ogledni salon kako bismo imali fizički kontakt s kupcima. Takve mogućnosti istražujemo.

Venoverbeke je zadovoljan prvom godinom na hrvatskom tržištu.

– Sada, kada smo u Zagrebu godinu dana, vidimo da je koncept prihvaćen, vrijednost za novac visoka, a kupci vole naš demokratski dizajn koji ima pet osnovnih kriterija. Razvijamo proizvod od početka, a ne kupujemo ga s police. Sve mora dobro izgledati. Potom mora biti funkcionalno, što je skandinavska karakteristika i u genima nam je. Treće je kvaliteta, četvrto održivost, gdje nam je bitan materijal, životni ciklus, lako sastavljanje i rastavljanje i na kraju peto – prihvatljiva cijena da si što više ljudi može priuštiti ono što prodajemo. Lako je nešto napraviti i reći da to košta 10 tisuća kuna, ali mi želimo to isto za 500 kuna. Na svim tržištima na koja smo dolazili mnogi su nas dočekivali sa strahom da će sve drugo nestati, a zapravo gdje god dođemo tržište namještaja i uređenja doma ukupno raste.

Prema službenim statističkim podacima, tržište namještajem je raslo. Skromni smo pa nećemo to pripisati samo sebi, možda je rezultat ukupnog rasta, zaključuje Venoverbeke.

IZVOR: Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list