Početna Hrvatska Božo Petrov: Jeftinije je napraviti nove izbore nego trpjeti još jednu nesposobnu...

Božo Petrov: Jeftinije je napraviti nove izbore nego trpjeti još jednu nesposobnu vladu četiri godine

708
UDIO

Vođa koalicije nezavisnih lista Most Božo Petrov kazao je u emisiji RTL Danas da je imao neformalnih kontakata iz dva velika bloka, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, koje se bore za 19 zastupnika Mosta.

– Volio bih razdijeliti neformalne kontakte, izraze želja od nekih službenih razgovora. Službeni razgovori počinju kada se sjedne za stol i kada se definiraju uvjeti pa tek nakon toga slijedi razgovor. Sve ostalo želim zanemariti jer to ne znači ništa – kazao je Petrov i dodao da službeni razgovori počinju ovaj tjedan. – Očekujem ih i sa SDP-om i s HDZ-om, a mi ćemo pravovremeno izvijestiti javnost o trenutku kada se to bude događalo. Mogu potvrditi da sam se čuo za različitim ljudima, no to su bili samo izrazi želje da se započne s razgovorima i to smo cijelo vrijeme tražili – kazao je Petrov.

– Most neće ni s kim koalirati, naša riječ je za nas svetinja. Ono što smo obećali ljudima jest da nema koalicija, ono što tražimo su reforme, a mi to možemo osiguravati kontroliranjem većine u Saboru. U slučaju da bilo koja od tih strana na kraju pristane na naše uvjete i ne ispuni ih, ići će izglasavanje nepovjerenja vladi jer je na kraju jeftinije napraviti nove izbore nego trpjeti još jednu nesposobnu vladu četiri godine – rekao je Petrov.

Kazao je da Mostu uvjet za postizanje dogovora oko stvaranja saborske većine nisu pozicije, već reforme koje su na današnjoj sjednici Nacionalnog odbora definirali po listi prioriteta. – Naši su uvjeti reforme i mi smo danas na našoj sjednici po listi prioriteta upravo taj dio definirali, što će se dati bilo kojoj od strana, HDZ-u, SDP-u, i što točno mi tražimo – kazao je Petrov.

“Otkaza bi moglo biti za političke uhljebe”

Gostujući u Dnevniku Nove TV, Petrov je kazao da je prva reforma na kojoj će inzistirati biti reforma u javnoj upravi. Kazao je da se prvo mora definirati kriterije po kojima se zapošljava profesionalni menadžment.

– To je nešto što je saborska zastupnica gospođa Dalić predložila pa su je i HDZ i SDP prije pola godine odbili. To je naprimjer jedna od prvih mjera koja se može napraviti odmah – kazao je Petrov i dodao da to ne znači definiranje manjih plaća, već njihovo određivanje prema učinkovitosti. Rekao je da se dio ljudi u javnom sektoru može prekvalificirati. – Država danas ima toliko zaposlenih u javnom sektoru da joj ne treba outsourcing, nego možda osim prekvalifikacije vjerojatno će biti otkazi, ali za one političke uhljebe, kako mi kažemo, političke funkcije – zaključio je tu temu Petrov.

Priznao je da se čuo sa Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom, ali naglasio da je to bilo “neformalno” te da će bitni biti službeni susreti.

– Vjerujem da bi u roku 15 dana sve moglo biti dogovoreno – kazao je vođa Mosta o pregovorima s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste.

preuzeto sa vecernji.hr