Početna Hrvatska Otvorena istraga protiv 2 zapovjednika vojne policije JNA: Nisu spriječili zvjerstva u...

Otvorena istraga protiv 2 zapovjednika vojne policije JNA: Nisu spriječili zvjerstva u Vukovaru

752
UDIO

Zbog ratnog zločina nad civilima i braniteljima iz Vukovara, otvorena je istraga protiv dvojice tadašnjih zapovjednika vojne policije JNA, 53-godišnjaka te 48-godišnjaka iz Srbije. Raspisat će se i tjeralica jer nisu dostupni našem pravosuđu. Ubijeno je 49 branitelja, a još ih je 39 mučeno i zlostavljano. Život je izgubilo i 67 civila, a iživljavanja je proživjelo još njih 38.

Dvojac se ne tereti kao izravne izvršitelje, već stoga što nisu poduzeli ništa kako bi spriječili zvjerstva u Vukovaru, Trpinji, Borovu Selu i Dalju te u Bogojevu i Srijemskoj Mitrovici. Sve se zbivalo odmah iza pada Vukovara, odnosno 19. i 20. studenog 1991. Branitelji i civili izdvajani su iz skloništa Borovo Commerce i Nova obućara, odvezeni u spomenuta sela te ubijeni ili mučeni.

Kada je grad okupiran, osumnjičenici su bili zaduženi za osiguravanje prostora u kojem su bili zarobljeni branitelji i civili, kao i za transport zarobljenika do logora. Naime, 53-godišnjak je bio zapovjednik bataljuna vojne policije 12. Novosadskog korpusa JNA, a 48-godišnjak je zapovijedao I. četom tog bataljuna. Znali su, sumnjiči se, što će se dogoditi s izdvojenima iz transporta

– Nisu osigurali kolonu zarobljenih branitelja i civila koja je, po njihovoj zapovijedi, pješačila Vukovarom, a kako bi onemogućili bilo kakvo približavanje pripadnika JNA, Teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljačkih postrojbi – stoji u istražnom nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. Nisu ih zaštitili ni dok su ih, navodi se, vozili do logora u Srbiji. Zvjerstva su, stoga, nastavljena. Počinitelje nisu poslije, sumnja se, ni kaznili.

Osumnjičeni dvojac, doznajemo, nije poznat široj javnosti. Za pojedina strijeljanja i mučenja već se sudi izravnim počiniteljima. Tijela dijela žrtava do danas nisu nađena.

preuzeto sa vecernji.hr