Početna Hrvatska Mamić se nada: kada se dogovore Petrov i Karamarko bit ću miran

Mamić se nada: kada se dogovore Petrov i Karamarko bit ću miran

Izvori blisku klubu Dinamo svjedoče kako je Zdravko rekao da se nada da će Most i HDZ ubrzo dogovoriti suradnju te će on nakon toga biti miran. Ujedno predviđa da će Božo Petrov biti premijer, a Tomislav Karamarko šef Sabora.

1372
UDIO

zm

USKOK je u četvrtak donio odluku o pokretanju istrage protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, njegovog sina Marija, izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića, te istarskih poduzetnika Igora Krote i Sandra Stipančića. Sumnjiče ih da su oštetili GNK Dinamo za 78,6 milijuna kuna. Tražit će pritvor za sve osumnjičene.

Privođenje je bilo ranije najavljeno

Nakon što su ljetos braća Mamić, Zdravko i Zoran, te Damir Vrbanović završili iza rešetaka zbog sumnje za davanje mita porezniku i utaju poreza vezanu za transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena, najavljivalo se ponovno privođenje Mamića nakon izbora. Naime, iako pušten uz jamčevine, PNUSKOK i ostala nadležna tijela nastavila su istraživati sve transfere Dinama.

Za svaki transfer osnivali novu tvrtku

Doznajemo da su došli do frapantnog podatka gdje se gotovo za svaki transfer osnivala nova tvrtka koja bi se nakon izvršenog posla gasila. Novac je potom kolao off shore tvrtkama diljem planeta kako bi mu se eventualno zagubio trag, a cilj je bioizbjegavanje plaćanja milijunskih poreza. Period koji obuhvaća istraga datira od 2004. do 2015. godine. Transferi su uglavnom kretali od sada ugašene Mamić sport agencije (MSA), koju je vodio Zdravkov sin Mario Mamić. Novac se potom “prao” preko off shore kompanija. Sam Mario ima desetak tvrtki. Dio ih je registriran u Hrvatskoj, a dio u BiH.

Nisu plaćali porez

Istražitelji su se, doznajemo, posebno pozabavili Mamićima jer, unatoč poslu kojim se bave, imali su sumnjivo malo naplaćenog poreza. Samo tvrtka Zoran Mamića, po podacima Poslovne Hrvatske, duguje oko 100.000 eura. Doznajemo da je otac upozorio sina “da nisu više vremena iz 2004.”, no da je Mario ipak nastavio poslovati u tom duhu.

Sandro Stipančić i Igor Krota navodno imaju 30-ak off shore kompanija sa sjedištima u Miamiju, Bahamima, Djevičanskim otocima, Kaliforniji., Arapskim Emiratima… Preko njih je navodno i “pran” novac od transfera igrača. Kako je objavio USKOK, tim off shore tvrtkama ukupno je neosnovano plaćeno 10,16 milijuna eura i 500.000 britanskih funti.

Poslove sklapaju u Puli

Obojica žive u Zagrebu, a rodnoj Istri vraćaju se ljeti. Prema riječima Puljana, svojeposlove obično sklapaju u Stipančićevu lokalu u Puli, koji je udaljen od sjedišta IDS-a samo 100-tinjak metara. Krota ima prijavljenu tvrtku Adria Etu u zagrebačkoj Gramačkoj, a Stipančić Magnus Operu u Mlinovima. Obje su registrirane kao tvrtke za “savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”. No javnosti su eventualnopoznati po kompostani koju bi trebali sagraditi u Buzetu.

Kajin upozoravao na osumnjičeni dvojac

Bivši saborski zastupnik Damir Kajin upozoravao je da se “Istra pretvara u praonicu novca” upirući prstom u ovaj dvojac.

– Između ostalog, upozorio sam gradonačelnika Buzeta na sve vezano za ovaj dvojac. Kad sam mu rekao da će kompostanu  graditi ‘opranim’ novcem, rekao mi je: ‘Nije bitno jel’ peru novac ako je u korist Buzeta’ – kaže nam Kajin.

Žulić: Krota je imao najbolje uvjete na natječaju

Buzetskoga gradonačelnika Sinišu Žulića “uhvatili” smo u Bruxellesu gdje je išao na proglašenje Buzeta kao europskog grada sporta. Ostao je zatečen spomenutim uhićenjima.

– Nekoliko puta sam se susreo s Krotom. Naša suradnja je bila čisto operativne naravi. Imao je najbolje uvjete na javnom natječaju za gradnju kompostane. Postupak rješavanja dokumentacije je u tijeku, a ako se ne ispoštuju rokovi, gubi posao.Znam samo da je rekao kako će projekt financirati novcem iz EU fondova. No još nismo ni blizu toga jer projekt ima devet faza – pojašnjava nam Žulić.

Na prozivke Kajina odgovara: “To nije točno. Pred 200 ljudi sam mu rekao da sam sve eventualne sumnje, navode i dokumentaciju proslijedio DORH-u i policiji u Puli”.

Obiteljske veze s ljudima iz IDS-a

A u dokumentaciji koju spominje kaže kako je činjenica da je bilo i tvrtki sa sjedištem na Šejšelima. No Krota i Stipančić su obiteljski i kumski vezani uz ključne ljude IDS-a.

Naime, supruga Krote i istarskog župana Valtera Flege su kume. Zbog toga ga je Kajin prozvao da mu je u interesu da Krota dobije posao iako je rekao da je “Flegin posao da sjedi i šuti”. Na pitanje koliko dobro poznaje Krotu, druže li se privatno, što zna o njegovim poslovima i je li ga zbog obiteljskih odnosa podržavao u projektu kompostane, župan nam odgovara: “Navedenoga gospodina poznajem preko obiteljskih odnosa, ali nisam upoznat s njegovim poslovnim planovima i projektima”. No županija mu je, doznajemo, nedavno izdala građevinsku dozvolu za spomenuti projekt. Župan kaže da to ne zna napamet i da će provjeriti. S druge strane, privedeni Sandro Stipančić navodno je prvi rođak, ili kako u Istri kažu zerman, pulskoga gradonačelnika i šefa IDS-a Borisa Miletića. Ove političke veze navodno su imale veliki utjecaj u projektu kompostane.

– Gradonačelnik je cijeli dan po sastancima. Ako ga uspijemo dobiti, obavijestit ćemo ga da vam se javi – rekli su nam u Gradu. Do objave današnjeg broja poziva nije bilo.

Stipančić inače slovi za samozatajnog poduzetnika. Krota je izloženiji javnosti. Prije dva dana je, doznajemo, ispratio majku na vječni počinak. Bez oca je ostao lani.

Mamić uvjeren da će biti miran kad HDZ i Most dogovore suradnju

Izvori blisku klubu Dinamo svjedoče kako je Zdravko rekao da se nada da će Most i HDZ ubrzo dogovoriti suradnju te će on nakon toga biti miran. Ujedno predviđa da će Božo Petrov biti premijer, a Tomislav Karamarko šef Sabora.

IZVOR: index.hr