Početna Hrvatska Više od 60 posto domaćih tvrtki nema nijednog zaposlenog

Više od 60 posto domaćih tvrtki nema nijednog zaposlenog

855
UDIO

Ipak, uvjeren sam da kada bi u Hrvatskoj bili prisutni kvalitetniji državni okviri i kada bi okolina bila poticajnija zapoduzetnike situacija ne bi bila takva kakva trenutno jest. Vjerujem da bi te tvrtke tada sigurno povećale i broj zaposlenih – ističe Saša Jurković za Poslovni.

Kako je to uopće moguće? Kako takve tvrtke uopće mogu poslovati?

– To je prvenstveno moguće zbog zakonskog okvira, naime vlasnik tvrtke zakonski može sam obavljati sve segmente redovnog poslovanja tako da realno nema ni potrebe za zapošljavanjem drugih i širenjem svog radnog kolektiva. Budući da im je to zakonski dozvoljeno, te da zahvaljujući tom pravnom okviru oni mogu izbjeći dodatna zapošljavanja, mnogi danas to i čine, a najbitnije od svega jest da je sve to u skladu sa zakonom.

Podaci Državnog zavoda za statistiku također pokazuju i da je gotovo 82 posto tvrtki u privatnom vlasništvu. Smatrate li to pozitivnim ili negativnim podatkom?

– Naravno da je to pozitivan podatak, dapače trebalo bi biti još više privatnika, pogotovo malih poduzeća. Naime, mali poduzetnici su fleksibilniji, brže i lakše se prilagođavaju tržištu. Što ih je više u privatnom vlasništvu, manje su šanse za krah tržišta. Primjerice, ako jedna velika tvornica propadne, slijedi mnogo otkaza, a mali se ipak puno lakše izdignu. Trebalo bi im omogućiti i lakše početke, poput oslobođenja od poreza za prve dvije godine, Trebalo bi im stvoriti i poticajniju okolinu i više raditi na tome da malo poduzetništvo postane popularnije.

Preuzeto sa dalmacijanews.hr