Početna Hrvatska Američka turneja klape Sveti Juraj HRM i Tamburaškog orkestra HRM

Američka turneja klape Sveti Juraj HRM i Tamburaškog orkestra HRM

Najljepši dio godine svakako je njen sami kraj, vrijeme Božića. Ovogodišnji poklon Hrvatima diljem SAD i Kanade podarit će Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj-HRM“ , te Krunoslav Kićo Slabinac, Sandra Bagarić i Đani Stipaničev.

1024
UDIO

bralic

Tamburaški orkestar HRT-a i klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ pod dirigentskom palicom maestra Siniše Leopolda, gostovat će u Canadi i SAD-u na američkoj turneji pod nazivom “U susret Božiću” /”Christmas is Here” od 26.11.2015. – 7.12. 2015.

Najljepši dio godine svakako je njen sami kraj, vrijeme Božića. Ovogodišnji poklon Hrvatima diljem SAD i Kanade podarit će Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj-HRM“ , te Krunoslav Kićo Slabinac, Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Po prvi puta će u velikim dvoranama sjevernoameričkog kontinenta odjekivati zvuci “U se vrime godišta”, “Narod nam se” i druge najljepše božićne pjesme u programu pod nazivom ”Mir na Zemlji – Christmas is here”.

U programu će nastupiti i kroz program voditi omiljena Tatiana Cameron – Tajči, koja je i u Americi ostvarila zavidnu glazbenu karijeru, i to ne samo kao pjevačica već i autorica brojnih pjesama koje nadahnjuju i hrabre. Uz tradicionalne hrvatske napjeve izvoditi će se i poznate američke božićne skladbe u aranžmanima priređenim za ovu priliku, jer se u publici očekuju brojni poznavatelji internacionalnog folklora i glazbeni znatiželjnici koji ne potječu iz naših krajeva.

– Nakon višegodišnjeg rada na promidžbi hrvatske kulture na ovom kontinentu, odlučili smo se na istoj pozornici predstaviti ono najvrjednije od autohtone glazbe našeg podneblja tamburicu i klapsku pjesmu. Nije bilo dvojbe koga pozvati da to odradi na svjetskoj razini, pa smo strpljivo na pregovorima radili tri godine ne bi li Tamburaški Orkestar HRT-a i klapa “Sveti Juraj”-HRM našli vremena u svojim zgusnutim kalendarima. Ovo je najveći kulturni događaj ikad organiziran na ovim prostorima. Još jednom ćemo dokazati da je glazba najbolji oblik kulturne diplomacije i najljepši način predstavljanja hrvatskog kulturnog nasljeđa – izjavio je Dragan Chach Čačinović, organizator turneje i vlasnik producentske kuće Crown Entertainment & PEER97 Music Group koja u cijelosti financira ovu glazbenu priču.

Klapa „Sveti Juraj“- HRM je već dugi niz godina ponosan promotor dalmatinske pisme i zvuka hrvatskog juga po cijelom svijetu. Frontman klape Marko Bralić sa velikim entuzijazmom pakira kofere jer kaže da ih sve najviše razveseli taj pljesak na kraju koncerta, kao najveća nagrada za emocije koje pjesmom podijele razdraganoj publici.
– Pjevali smo Kinezima, Nijemcima, Talijanima, Francuzima, da dalje ne nabrajam, ali na ovu turneju krećemo sa posebnim veseljem. Ponosni smo što ćemo, uz legendu kao što je Kićo, te vrsnog Đanija i prekrasnu Sandru te Tamburaški orkestar HRT-a nastupiti diljem dalekog sjevernoameričkog kontinenta i uvesti sve one koji slave Božić u blagdansko raspoloženje. Uoči njujorškog koncerta, na blagdan Svetog Nikole, nebeskog zaštitnika mornara, nastupit ćemo i na Svetoj Misi u Hrvatskoj katoličkoj misiji na Manhattanu, gdje ćemo se susresti s Hrvatima u župnoj crkvi, što nas posebno veseli – izjavio je organizacijski voditelj klape Marko Bralić.

Sa jednakim uzbuđenjem nam se obratio i maestro Siniša Leopold, priznati glazbenik koji radi tamburice često dolazi u SAD i Kanadu. Naime, već dugi niz godina maestro je mentor mnogim tamburaškim ansamblima na ovim prostorima.
– Jezik i glazba su duša jednoga naroda, a tamburica, kao priznati autohtoni hrvatski instrument na ovom kontinentu uživa posebnu zaslugu u očuvanju našeg identiteta. Mnogi mladi, druge, treće, pa i četvrte generacije koji jedva govore naš jezik, vole zvuk tamburice koja ih veže uz korijene koji dosežu do Hrvatske. Upravo radi toga ova turneja je za mene izazov koji iščekujem sa veseljem i puno emocija – rekao je maestro Leopold.

PLAN NASTUPA :

– 27. 11. – Mississauga koncert u “Living Arts Center”

– 28. 11.– Detroit koncert u Windsor “Fillmore”

– 29. 11. – Chicago koncert u “Harris Theatre”

– 03.12. – Cleveland koncert u “Connor Palace”

– 04. 12. – Pittsburghu koncert u “AE Stage””

– 06. 12. – New Yorku koncert u “The Town Hall”