Početna Hrvatska OPREZ!, Metoalarm se crveni – Orkanska bura pred nama

OPREZ!, Metoalarm se crveni – Orkanska bura pred nama

Meteorolozi upozoravaju na to da će biti vrlo vjetrovito. Na kopnu će puhati na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita ponegdje i orkanskim udarima, prema kraju dana jačati.

1006
UDIO

bura

Orkanska bura već zatvara autoceste i stvara probleme, a još će se pojačati na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Prognoza vremena za danas kaže da će prevladavati oblačno, u Dalmaciji mjestimice s kišom, u gorju snijegom, a u nizinama, uglavnom u Slavoniji, sa slabim oborinama na granici kiše i snijega. Temperature će se kretati od -1 do 4 na kopnu te između 8 i 12 °C na moru. Istovremeno, Vakula najavljuje topliji idući tjedan, a i iznadprosječno toplu zimu.
Meteorolozi upozoravaju na to da će biti vrlo vjetrovito. Na kopnu će puhati na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita ponegdje i orkanskim udarima, prema kraju dana jačati. Zbog toga je za područje sjevernog Jadrana upaljeno crveno upozorenje europskog Meteoalarma, koje vrijedi i za sutra. Najjači udari vjetra mogu biti između 110-185 km/h, upozorava DHMZ.

HAK javlja da su već od 12 sati zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila zatvorena autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje-Obrovac. Zbog vjetra su samo za osobna vozila otvorene autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslernica-Zaton Obrovački (DC54) te Paški most.

Vjetar i crveno upozorenje i za petak
I u petak će u unutrašnjosti i na jugu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, u gorskim predjelima uz snijeg, drugdje na kopnu uz rijetke oborine na granici kiše i snijega, a na jugu Dalmacije s kišom. Na sjevernom i srednjem Jadranu pretežno i djelomice sunčano.
Na kopnu će vjetar biti umjeren sjeverni i sjeveroistočni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu će puhati jaka, mjestimice i olujna bura, a podno Velebita s orkanskim udarima. Oslabit će krajem dana.
Najniža temperatura zraka od -3 do 2, na Jadranu od 3 do 8, a najviša dnevna od -1 do4 na kopnu te između 8 i 12 °C na obali i otocima.

Vakula najavljuje iznadprosječno toplu zimu
Glavni meteorolog HRT-a, Zoran Vakula na stranicama svoje kuće objavio je osvrt na prognozu u kojoj je najavio da će se vrijeme do kraja tjedna smiriti, te se može očekivati da će idući tjedan gotovo sigurno diljem Hrvatske biti topliji od ovoga, ponajviše zbog poslijepodnevne temperature zraka. Za razliku od nje, jutarnje će vrijednosti biti bliže prosjeku prvih dana prosinca, piše Vakula.
Poznati meteorolog ostaje pri svojoj procjeni da će zima biti relativno topla, odnosno toplija od prosjeka, no napominje, to ne znači da neće biti snijega i hladnijih razdoblja.
“I dok prognoza zatopljenja u sljedećem tjednu i nije osobito izazovna, ni prijeporna, prognozirati iznadprosječno toplu zimu zamjetno je izazovnije. Više zbog postojanja mnogobrojnih sumnji u valjanost dugoročnih prognoza, nego zbog ne postojanja kompjutorskih izračuna za više mjeseci unaprijed, ili zbog negativnih rezultata verifikacije tih izračuna. Dapače, dugogodišnje pozitivno iskustvo u praćenju ostvarenja dugoročnih prognoza, napose temperature, opravdava njihovo objavljivanje.
Posebice u situacijama kakva je u posljednje vrijeme, kada svaki novi izračun potvrđuje prognoze od prošloga – veliku vjerojatnost za diljem Hrvatske barem malo pozitivno odstupanje ne samo srednje sezonske temperature zraka, nego i srednje mjesečne, i to za čak sljedećih 6 mjeseci.
Pritom se, naravno, za tako dugo razdoblje unaprijed ne može pouzdano prognozirati pojava toplijih i hladnijih razdoblja po tjednima. No, kad ih i bude, ta hladnija razdoblja od prosjeka, poput ovoga u ovome tjednu, pa i hladnija, kada se i dogode, vjerojatno neće biti dugotrajna” piše Vakula.

 

IZVOR: net.hr