Početna Hrvatska Božićnice će dobiti umirovljenici u Solinu, Kaštelima, Sinju, Hvaru, Komiži, ali ne...

Božićnice će dobiti umirovljenici u Solinu, Kaštelima, Sinju, Hvaru, Komiži, ali ne u Imotskom i Starigradu

1718
UDIO


Božićni blagdani sve su bliži, a s njima i očekivanja umirovljenika koji nestrpljivo čekaju vijesti oko božićnica. Kontaktirali smo nekolicinu gradova Splitsko-dalmatinske županije, te saznali jesu li osigurali sredstva za isplatu božićnica.

Neki od gradova u SDŽ nisu u situaciji umirovljenicima dijeliti božićnice, no većina će to ipak uraditi, a pravo na božićnicu imaju umirovljenici s mirovinom do 2.000 kuna. Vrijedi istaknuti grad Solin koji su pored umirovljenika, božićnicu osigurali i socijalno ugroženim obiteljima, te roditeljima poginulih branitelja.

Grad Kaštela će božićnicu dati u obliku bonova koje će umirovljenici moći iskoristiti u trgovinama, a bonove će u manjoj vrijednosti dobiti i umirovljenici s mirovinom u iznosu do četiri tisuće kuna.

– Grad Kaštela i ove godine dodjeljuje božićnice umirovljenicima s prebivalištem u Kaštelima, a prema odluci Gradskog vijeća, božićnice će se dijeliti kao poklon bon u vrijednosti od 200 kuna za sve umirovljenike s prebivalištem na području Kaštela koji imaju mirovinu u iznosu do dvije tisuće kuna. Umirovljenicima koji imaju mirovinu od dvije tisuće i jednu kunu do četiri tisuće kuna, božićnice će se dijeliti u iznosu od 100 kuna. Božićnice će građanima biti isplaćene iz gradskog proračuna, a poklon bon moći će se iskoristiti u trgovinama Tommy i Ribola – rekla nam je Maja Šolić, viša stručna suradnica za protokol grada Kaštela.

U Trogiru će umirovljenici dobiti bonove u vrijednosti od 100, 200 i 300 kuna.

– Davat ćemo božićnice u obliku bonova koje će umirovljenici moći iskoristiti u trgovinama tvrtke Konzum, a pravo na božićnice imaju umirovljenici s mirovinom do 1.000 kuna, koji će dobiti bon u vrijednosti od 300 kuna, umirovljenici s mirovinom od 1.000 do 1.300o kuna dobit će bon u vrijednosti od 200 kuna, a umirovljenici s mirovinom od 1.300 do 1.500 kuna, dobit će bon u vrijednosti od 100 kuna. Navedeni bonovi moći će se iskoristiti zaključno do 31. ožujka 2016. godine – rekao nam je Joško Jarebić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i turizam.

Iako je dosad imao tu praksu, Grad Imotski neće moći isplatiti božićnice svojim građanima treće životne dobi.

– Iako smo imali praksu davati božićnice našim umirovljenicima, na žalost ove godine nismo u financijskoj mogućnosti. Vraćamo jednu trećinu “povrata poreza” svojim građanima iz gradskog proračuna, pa financijski ne raspolažemo s dovoljno sredstava kako bi obradovali naše umirovljenike – rekao nam je Ivo Šućur, tajnik gradonačelnika.

U Gradu Hvaru smatraju da neće biti prepreka u isplati božićnica i da će nastaviti praksu s božićnim poklonom za umirovljenike. Viša referentica za financije Marica Zaninović nam je objasnila da bi umirovljenici koji primaju mirovine do 2.000 kuna mjesečno, trebali dobiti 200 kuna božićnice, kao i oni koji su stariji od 65 godina. U Starom Gradu, također na otoku Hvaru, tvrde suprotno. Naime, nisu predviđena financijska sredstva u smislu božićnica za umirovljenike.

Veni Vitaljić, referentica za uredsko poslovanje i financije iz grada Komiža s otoka Visa nam je rekla da će komiški umirovljenici zasigurno dobiti svoje božićnice.

– Temeljem programa socijalne skrbi za 2015. godinu, umirovljenici s mirovinom manjom od 2.000 kuna će dobiti božićnice u iznosu od 200 kuna. Ovo je peta godina u nizu da svoje umirovljenike uveselimo s malim znakom pažnje, a vjerujemo da će se ova praksa održati i u narednim godinama – rekla nam je Vitaljić.

U Omišu nisu sigurni, Split ne odgovara

Grad Makarska ove će godine, kako nam kažu iz protokola grada, isplatiti božićnice umirovljenicima čiji ukupni mjesečni iznos svih mirovina ne prelazi 3.000 kuna. Isplata božićnica bit će u obliku poklon bona od 200 kuna s kojim će umirovljenici moći izvršiti kupnju kod trgovca kojeg odabere Grad Makarska.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti grada Omiša Đeki Stanić, rekao je da bez gradonačelnika Ivana Kovačića ne može sa sigurnošću potvrditi da umirovljenici neće dobiti božićnice. Ističe da trenutno nema rezerviranih sredstava za isplatu i nije u planu isplatiti božićnice, no kako nema gradonačelnika ne može sa sigurnošću ostati pri svojoj tvrdnji.

Grad Sinj će za razliku od Omiša, dijeliti božićnice u iznosu od 170 kuna umirovljenicima s mirovinama manjim od 1.600 kuna – rekao nam je zamjenik predstojnika Ureda Grada Željko Sesardić.

Gradonačelnik kraljevskog grada Solina, Blaženko Boban je rekao da već osam godina umirovljenici, socijalno ugroženi građani, kao i roditelji poginulih branitelja dobivaju božićnice i da su do 2010. godine bile i veće.

– Temeljem pravilnika koji postoji već osam godina, umirovljenici u gradu Solinu će dobiti božićnice. U proračunu smo izdvojili oko 550 tisuća kuna i umirovljenici dobivaju od 100 do 300 kuna, ovisno o kategoriji mirovine. Isto tako, božićnice će dobiti socijalno ugrožene osobe, kao i roditelji poginulih branitelja koji dobiju 500 kuna božićnice. Do 2010. godine su božićnice bile i veće, no dolaskom globalne krize morali smo smanjiti iznose – rekao nam je Boban. Kažimo kako će Grad Solin božićnice dijeliti u periodu od 7. prosinca do 18. prosinca ove godine.

Iz Splita, Supetra, Trilja, Vrgorca i Vrlike nismo dobili odgovore hoće li izdvojiti ove godine iz proračuna za božićnice umirovljenicima. Isto tako, nismo dobili odgovore ni o kolikom je iznosu riječ, što ne znači da sredstva nisu osigurana.

preuzeto sa dalmacijanews.hr