Početna Hrvatska Promjenjivo vrijeme pred nama

Promjenjivo vrijeme pred nama

Meteoalam je objavio narančasto upozorenje za područje Kvarnera i Velebita. Usto, objavljena su i žuta upozorenja za područja Gospića, Rijeke, južne, srednje i sjeverne Dalmacije, Osijeka, Knina, Splita te zapadne obale Istre.

1178
UDIO

047

U DALMACIJI će danas biti pretežno sunčano i vruće, na njenom sjevernom dijelu popodne uz mogućnost za malo mjestimične kiše ili pokoji neverin. U ostatku zemlje djelomice sunčano uz postupno naoblačenje sa zapada praćeno mjestimičnom kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Na kopnu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena, podno Velebita jaka, na udare olujna bura, a u Dalmaciji slab i umjeren jugozapadnjak.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će biti između 12 i 17°C, na moru od 19 do 25°C, dok će se najviše dnevne u kopnenoj Hrvatskoj kretati od 19 u gorskim do 29°C u istočnim predjelima, a na obali i otocima između 26 i 32°C. Temperature mora između 23 i 26°C.

Sutra će na krajnjem jugu biti pretežno sunčano, a u ostatku zemlje promjenjivo s mjestimičnom kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom, češćim u prvom dijelu dana. Popodne i prema kraju dana u zapadnim predjelima suho uz djelomično razvedravanje.

Na kopnu će biti slabog i umjerenog sjeverca i sjeveroistočnjaka. Na većem dijelu obale puhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare olujna bura, a samo će na krajnjem jugu biti slabog jugozapadnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka u kopnenim će predjelima biti između 9 i 14°C, u morskim od 16 do 23°C. U Najtoplijem dijelu dana na kopnu se očekuje od 16 do 21°C, a na obali i otocima između 23 i 28°C, na krajnjm jugu do 32°C. Temperature mora između 23 i 26°C.

U petak će u većem dijelu zemlje biti pretežno sunčano, ujutro razmjerno svježe, danju malo toplije nego prethodnog dana. Više oblaka očekuje krajnji istok i jug zemlje, gdje mjestimice može pasti i malo kiše ili kakav kraći pljusak. U kopnenoj će Hrvatskoj biti slabog i umjerenog sjeveroistočnjaka, a na obali umjerene i jake, podno Velebita na udare i olujne bure.

Temperature zraka tijekom jutra će se kretati između 7 i 12°C u kopnenim, te od 16 do 23°C u morskim predjelima. Najviše dnevne temperature kretat će se od 20 do 25°C na kopnu, te između 26 i 31°C na moru. Temperature mora između 23 i 26°C, javlja meteo-info.

Meteoalarm objavio žuta i narančasta upozorenja

Meteoalam je objavio narančasto upozorenje za područje Kvarnera i Velebita. Usto, objavljena su i žuta upozorenja za područja Gospića, Rijeke, južne, srednje i sjeverne Dalmacije, Osijeka, Knina, Splita te zapadne obale Istre.

Na područjima s narančastim upozorenjima očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka bura.
Najjači udar vjetra kretat će se od 65 do 95 km/h. Usto, očekuju se i olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

“Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potražesigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozoravaju iz Meteoalarma.

Kada se vraća ljeto?

Sudeći prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, od subote nam se opet vraća ljeto. Do kraja tjedna bit će sunčano i sve toplije. Jutarnje temperature zraka opet će se popeti iznad 15 stupnjeva, a dnevne će se približiti 30 stupnjeva.