Početna Zanimljivosti Svakodnevno pušenje trajno mijenja vaš DNK

Svakodnevno pušenje trajno mijenja vaš DNK

723
UDIO

Znanstvenici su otkrili da se kod prosječnog pušača (koji puši oko 20 cigareta dnevno) godišnje može pojaviti u prosjeku oko 150 mutacija u svakoj ćeliji u plućima – prenosi vijesti.hr

Te promjene su trajne i ostaju čak i nakon što osoba prestane pušiti. Ističe se da DNK tumora može objasniti osnovne uzroke drugih vrsta raka. Studija je objavljena u časopisu ‘Science’ i provela ju je međunarodna skupina znanstvenika, uključujući i ‘Wellcome Trust Sanger Institute’ iz nacionalnog laboratorija Los Alamos u Novom Meksiku.

Analiza je pokazala direktnu vezu između broja konzumiranih cigareta tijekom života i broja mutacija u DNK-u tumora. Autori su otkrili da pušenje kutije cigareta dnevno između ostalog može uzrokovati: 150 mutacija u svakoj plućnoj ćeliji svake godine; njih 97 u grkljanu; 23 u ustima; 18 u dušniku; 6 u jetri.

– Što je veći broj mutacija, veće su šanse da će se one pojaviti u ključnim genima koje nazivamo genima kancera, koji pretvaraju normalne ćelije u ćelije kancera – rekao je profesor Mike Streeton sa Instituta.

Znanstvenici ističu da u tkivima kao što su pluća, koja su direktno izložena dimu, mogu pronaći mutacije nastale usljed kemikalija u duhanskom dimu, od kojih su najmanje 60 kancerogenih.

Ipak, isti obrazac nisu pronašli u tkivima kao što je mjehur, koja nisu direktno izložena duhanskom dimu.

Oni navode da u ovim organima pušenje ubrzava prirodni proces mutacije, ali način na koji se to događa je ‘misteriozan i složen’.

– Istraživanjem gena kancera, naći ćemo stare tragove izloženosti koji su bili odgovorni za prouzrokovanje karcinoma, i to bi moglo dovesti do potencionalne prevencije – zaključio je profesor.

preuzeto sa dalmacijanews.hr