Početna Hrvatska Centar ciklone u subotu prelazi preko Dalmacije: Moguće nevrijeme, u planine stiže...

Centar ciklone u subotu prelazi preko Dalmacije: Moguće nevrijeme, u planine stiže snijeg!

1152
UDIO

Današnji oblaci uvod su u jaču promjenu vremena koja će kulminirati u noći na subotu i u prvom dijelu subote. Donosi nam je sredozemna ciklona koja će se svojim centrom sutra premještati preko Jadrana dalje na istok.

Ciklona već danas donosi mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu, a oni su bili znatno češći prošle noći i u prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji nego južnije, gdje je bilo i dužih sunčanih razdoblja.

Dijelove otoka Krka noćas je zabijelila jaka tuča koju su neki mediji zamijenili za snijeg.

U drugom dijelu subote slijedi stabilizacija vremena, a uz buru i tramontanu temperature će osjetno pasti. To će biti uvod u stabilniju i još hladniju nedjelju s jutarnjim mrazom u Zagori.

U prvom dijelu subote u većini predjela oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. U dijelu Dalmacije moguće je i nevrijeme s tučom i većom količinom oborina. U višem gorju padat će snijeg, a snježna granica u Dalmatinskoj zagori prolazno se može spustiti na oko 500 metara nadmorske visine. Prestanak oborina i djelomično razvedravanje, koji će već ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, postupno će se popodne širiti na njegov ostatak. Umjerena do jaka bura i tramontana zapuhat će na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji će prijepodne puhati umjren do jak lebić i pulenat. Zbog premještanja ciklonalnog centra moguća je i ciklonalna plima, osobito u južnoj Dalmaciji. Na otvorenom moru Dalmacije sredinom dana zapuhat će olujna tramontana, a do večeri umjerena do pojačana tramontana zapuhat će u cijeloj Dalmaciji. Jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne bit će neznatno više od jutarnjih. U drugom dijelu dana, a osobito navečer, posvuda osjetan pad temperature.

U nedjelju će u Dalmaciji biti pretežno sunčano. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Uglavnom je na moru i na otocima prolazno moguća slaba kiša. Puhat će slaba do umjerena bura, navečer će jačati kada će podno Velebita biti jaka do olujna. Jutro će biti hladno, osobito u Zagori s minimalnim temperaturama od -2 do 2°C, drugdje od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 5 do 8°C u zaobalju, od 8 do 13°C uz obalu i na otocima.

Prohladno i većinom suho bit će i u prvom dijelu nadolazećeg tjedna. Malo kiše moguće je krajem ponegdjeljka i u noći na utorak. Postupno toplije vrijeme očekuje nas od četvrtka.

Detaljnu tjednu prognozu vremena pročitajte u ponedjeljak na našem portalu.

preuzeto sa dalmacijanews.hr