Početna Kaštela Sedmodnevno bdjenje za nerođene u crkvi Sv. Trojice na Poljudu

Sedmodnevno bdjenje za nerođene u crkvi Sv. Trojice na Poljudu

1046
UDIO

bbimagehandler
Sedmodnevno neprekidno Jerihonsko bdjenje za nerođene u organizaciji inicijative ’40 dana za život’ počelo je u utorak 6. prosinca u ranokršćanskoj crkvi Sv. Trojice na Poljudu u Splitu misom koju je predvodio don Ante Matešan iz župe Ninčevići.

U propovijedi je don Ante naglasio važnost te hvalevrijedne inicijative i pohvalio napore njenih sudionika. Oni kroz molitvu, bdjenja i druge pobožnosti nastoje potaknuti i senzibilizirati javnost za taj veliki društveni problem koji se u glavnim medijima uglavnom ignorira ili pojavljuje samo kada ga se nastoji prikazati u negativnom kontekstu. Nakon mise nastavljena je adoracija Presvetom Oltarskom Sakramentu. Djevojke iz VIS-a Izidor sa Sućidra pjesmama su učinili nastavak bdjenja osobitim. Bdjenje se odvija neprekidno do ponedjeljka 12. prosinca i završava proslavom Gospe Guadalupske, zaštitinice pro-life pokreta, kada će misu u 18 sati predvoditi fra Josip Marcelić.

Svakog dana Jerihonskog bdijenja misa u crkvici sv. Trojice je u 18 sati, a u nedjelju u 19 sati. Organizator bdjenja, inicijativa ’40 dana za život’ poziva Splićane da se pridruže tom bdjenju u bilo koje doba dana i noći i ne propuste tu milost molitve za nerođene u svom gradu. U bdjenju sudjeluju i Molitveni savez Legije Srca Isusova i Marijina, Koordinacija štovatelja Božanskog milosrđa, Hrvatska udruga Benedikt, Molitvene zajednice Splita i okolice i župni ured Sv. Trojice Poljud. Geslo susreta glasi „Sedmodnevne jerihonske trublje za nerođene pod zaštitom Gospe Guadalupske – blagovijesnice Božića”.

„Jerihonsko bdjenje je skraćeni naziv za bdjenje: molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz molitvu krunice i čitanja Svetog pisma koje traje sedam dana i sedam noći. To je ratovanje na koljenima pred Gospodinom i s Gospodinom! Jerihon je ime drevnog grada o kojem čitamo u Knjizi o Jošui. Jošua je, nakon Mojsija, poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona. Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko.

Izvorno, Jerihon znači ‘grad mjesec’. Mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječi, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju predao”, rekla je Marija Šošić, koordinatorica inicijative 40 dana za život za Dalmaciju, poželjevši svima blagoslovljeno došašće uz molitvu za nerođene.
izvor:slobodnadalmacija