Početna Hrvatska Tjedna prognoza za Jadran

Tjedna prognoza za Jadran

1419
UDIO
img_20161127_4
Danas će posvuda biti pretežno sunčano i suho, piše Crometeo. Puhat će umjerena, samo ponegdje i jaka bura. Bura će podno Velebit biti jaka, povremeno i olujna. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C, na sjevernom Jadranu i njegovu zaleđu ponegdje i malo niže.
Četvrtak će biti pretežno vedar. Ujutro je u zaobalju ponegdje moguća magla. Bura će slabjeti i prestati, a danju će biti tiho ili uz slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro će biti još malo hladnije, pa će u zaobalju biti slabog mraza. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 14°C.
Stabilno će biti i tijekom petka. Prevladavat će sunčano, tek ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku, ujutro u nekim kotlinama zaobalja i maglu. Puhat će slab sjeverozapadnjak koji će popodne na moru u Dalmaciji biti umjeren. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na četvrtak.
Anticiklona će i tijekom subote podržavati stabilno ranozimsko vrijeme. Danju će prevladavati sunčano, a ujutro će u zaobalju i ponegdje na otvorenom moru biti sumaglice i magle. Puhat će slab sjeverozapadnjak koji na moru Dalmacije popodne može biti umjeren. Jutro svježe, u zaobalju uz slab mraz. Danju natprosječno toplo s temperaturama zraka koje ponegdje mogu i prelaziti toplih 15 Celzijevih stupnjeva.
Prema današnjim prognostičkim materijalima, i veći dio nedjelje proći će u znaku sunčanog vremena. Potkraj dana moguć je postupan porast naoblake. Tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. I dalje će biti nešto toplije od normale za dio godine.
Razvoj vremena za sljedeći tjedan ostaje sasvim neizvjestan. Neki prognostički modeli počeli su “ucrtavati” jače zahladnjenje oko 13. prosinca zbog mogućeg dotoka hladne kontinentalne zračne mase s istoka, no takav scenarij još je posve neizvjestan.
U sljedećih sedam dana prevladavat će većinom suho i hladno zimsko vrijeme, zasad još uvijek bez snježnih pahulja. Kraj ovog i početak sljedećeg tjedna bi mogao biti malo topliji, upozorava Crometeo, ali DHMZ također ističe kako se od sljedećeg utorka može očekivati značajan pad temperatura.