Početna Hrvatska Ciklona Karlo vratila zimu u Dalmaciju: Snijeg u velikom dijelu Zagore, pahulje...

Ciklona Karlo vratila zimu u Dalmaciju: Snijeg u velikom dijelu Zagore, pahulje u splitskom zaleđu

1981
UDIO

Dugo očekivana promjena vremena stigla nam je tijekom utorka. Donijela ju je plitka sredozemna ciklona u kombinaciji s hladnom frontom koja se brzo premještala dalje na jugoistok kontinenta. Ciklona je prekinula izraženu (rano)zimsku sušu. Ovu je ciklonu Crometeo tim nazvao Karlo. Prema podacima mreže automatskih postaja Pljusak.com, do 11 sati u Senju je palo 49mm oborine. Slijede Skradin 45, Starigrad Paklenica 41, Solin 36, Šibenik – Vidici 34, Pag 33, Split Spinut, Sv. Petar na moru i Pašman 32, Brodarica i Stobreč 31, Hrvace i Kaštel Gomilica 30 itd.

Još u noći puhalo je jugo, no napredovanjem hladne fronte bura je prvo zapuhala u sjevernoj Dalmaciji, a zatim se nastavila širiti prema jugu.

S burom je počeo pad temperature zraka pa je snijeg zabijelio većinu dalmatinskih planina uključujući Dinaru, Svijalu, Prominu, Mosor, Kozjak, Biokovo, Matokit… Snijeg se potom spustio do najnižih predjela u dijelovima Zagore. Tako je snijeg pao u okolici Vrlike, Sinja, Imotskog…

Snijeg gotovo do mora

Snježnih pahulja bilo je i na Dupcima, a od tuče i snijega zabijelila su se Gornja Brela.

Snijeg je tijekom jutra počeo padati i na Klisu, a zabijelile su se Rupotine. Gornje Sitno je već dobilo snježni pokrivač, a snijeg je počeo padati i u Donje Sitnom na samo 300 metara nadmorske visine.

Na službenoj postaji DHMZ-a, Split je u 11 sati mjerio svega 3,9°C uz pojačanu buru prosječne brzine 8 m/s.

Spomenimo da je u jutarnjim satima najviše grmljavine bilo na splitskom i šibenskom području, a na dubrovačkom je uočeno i nekoliko pijavica.

Vrijeme će se do kraja dana smiriti, a nove oborine stižu nam u noći na četvrtak.

preuzeto sa dalmacijanews.hr