Početna Hrvatska Crveni meteoalarm na snazi, nevere, pljuskovi, a najgore tek dolazi

Crveni meteoalarm na snazi, nevere, pljuskovi, a najgore tek dolazi

1798
UDIO

bura

NAJNOVIJE prognoze potvrđuju one prošlih dana – sa sjevera Europe sve do subote ujutro dolazit će nam jako hladan zrak polarnog porijekla, pri čemu će biti jakog i olujnog vjetra, čak i u mnogim mjestima u unutrašnjosti Hrvatske, a na Jadranu i orkanskih udara bure.

Bit će i povremenih naleta snijega, ne samo u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, nego u manjim količinama i kasnije, javlja HRT.

Danas moguć snijeg

U istočnoj će Hrvatskoj u četvrtak biti promjenljivo oblačno, ponegdje uz povremeni snijeg u malim količinama. Uz većinom umjeren i jak, na udare mjestimice i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, temperatura zraka činit će se i nižom od jutarnjih oko -4 °C, te poslijepodnevnih od 0 do 2 °C, a najhladnije će biti prema kraju dana.

Slično i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će snijega, ako ga uopće bude, biti uglavnom noću i ujutro. No, sjeverni i sjeveroistočni vjetar sigurno neće izostati, a s njim i izraženiji osjećaj hladnoće. Idete li na Sljeme – toplo se odjenite i obujte.

Još izraženijih cjelodnevnih minusa bit će u Gorskome kotaru i Lici, a uz jaku i olujnu buru tako će se vjerojatno činiti i nekima na sjevernom Jadranu. Snijeg je u gorju siguran, ponegdje i uz tanji snježni pokrivač, a moguć je i na moru, čak i na otocima, gdje će u početku biti mjestimične kiše.

Obilni pljuskovi i nevere, čak i snijeg

Obilniji pljuskovi, pa čak i nevere, vjerojatnije su na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije će ponovno biti snijega, pa i novog snježnog pokrivača. I na obali, pa i otocima, može biti snijega nošenog umjerenom i jakom burom, u drugom dijelu dana često i olujnom, pa i s orkanskim udarima. Umjereno valovito i valovito more, ponegdje i jače valovito bit će i na jugu Jadrana, gdje će također zapuhati jaka i olujna bura, osobito u drugom dijelu dana, kada je mjestimice moguć i snijeg. Prije njega – kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom.

Sljedećih će dana biti hladnije, gotovo diljem kopnenog područja i uz cjelodnevne minuse. Štoviše, u noći i ujutro tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 °C, osobito u gorju! Uz promjenljivu su naoblaku mogući naleti snijega, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, čak i na udaljenijim otocima. No, za većinu je vjerojatno znatno važnije još jednom upozoriti na hladnoću – i zbog jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, osobito u petak, a i zbog temperature koja će se spuštati na vrijednosti rijetko kada doživljene na moru početkom siječnja, i to ne samo u petak i subotu, nego vjerojatno i u nedjelju ujutro, kada vjetar oslabi.

Ograničenja u prometu

Zimski su uvjeti na autocesti A1 između čvorova Šestanovac i Ravča kao i kroz tunel Sveti Ilija, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. U središnjoj Hrvatskoj, Lici i Slavoniji ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost i na autocestama: A1 između čvorova Bosiljevo i Gospić, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Križ i Nova Gradiška te A11 Jakuševec-Lekenik. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.