Početna Hrvatska Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj!

Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj!

1211
UDIO

Odljev mladih i radno sposobnih osoba velik je problem u Hrvatskoj. No, portal MojPosao proveo je istraživanje kako bi doznao koja su zanimanja bila najtraženija u protekloj godini.

Objavili su više od 31.000 oglasa za posao, a kao najtraženija zanimanja navode posao konobara, prodavača, kuhara, programera, vozača, prodajnog predstavnika, učitelja, skladištara, frizera te administratora.

Izdvajamo najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi:

SSS: konobar, prodavač, kuhar, vozač, prodajni predstavnik

VSS: programer, osnovnooškolski učitelj, srednjoškolski profesor, računovođa, knjigovođa

Stručna sprema nije bitna: konobar, programer, prodajni predstavnik, kuhar

Spominju da je najveća ponuda poslova zabilježena u kategoriji ”turizam i ugostiteljstvo” (20 posto), slijedi ”prodaja/trgovina” (17 posto) pa ”administrativna zanimanja” (18 posto).

Srednja stručna sprema vrlo tražena

Suprotno mišljenju većine, najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom, pokazuje to 50 posto oglasa za posao u kojima se zahtijevalo srednjoškolsko obrazovanje kao uvjet za prijavu na natječaj. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 20 posto oglasa, a u 30 posto oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema.

Kad govorimo o uvjetima za posao, najčešće se traži napredno poznavanje engleskog jezika te radno iskustvo od 2 godine i 5 mjeseci. Osnovno znanje engleskog jezika traži se u samo 22 posto natječaja za posao. Znanje njemačkog jezika (21 posto) drugo je po zastupljenosti, a ne trećem je mjestu poznavanje talijanskog jezika (9 posto).

preuzeto sa vecernji.hr