Početna Kaštela Prikazivanje filma “Huda jama” u Kaštel Sućurcu

Prikazivanje filma “Huda jama” u Kaštel Sućurcu

Pod organizacijom Hrvatske udruge Benedikt, 1. veljače 2017., s početkom u 18.30 sati u kino dvorani Sv.Juraj, Kaštel Sućurac biti će prikazan dokumentarni film „Huda jama – strogo čuvana tajna“ scenarista Romana Leljaka.

1449
UDIO

Pod organizacijom Hrvatske udruge Benedikt, 1. veljače 2017., s početkom u 18.30 sati u kino dvorani Sv.Juraj, Kaštel Sućurac biti će prikazan dokumentarni film „Huda jama – strogo čuvana tajna“ scenarista Romana Leljaka. 

Film će se sljedeći četvrtak (02.veljače) s početkom u 18:30 prikazati u Splitu u Nadbiskupskom sjemeništu i u sljedeći petak (3. veljače 2017.), s početkom u 19 sati u kino dvorani u Sinju.

Huda Jama naselje je u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama u čijem sklopu je rudarsko okno Barbarin rov, mjesto na kojem je počinjen jedan od najvećih zločina u svijetu neposredno nakon Drugog svjetskog rata.
Jugo-komunistička vojska (partizani – I. bataljun KNOJ-a) likvidirala je oko 3000 nedužnih ljudi među kojima je bio veliki broj civila – djece, žena i staraca.

Kako se za ovaj zločin ne bi saznalo pristup grobnoj jami zazidali su sa deset pregrada između kojih su nasuli sipinu i zemlju. Prema podacima do kojih je došao publicist, istražitelj arhiva UDB-e i masovnih zločina jugo-komunističke vojske Roman Leljak, u ovom stratištu okončalo je život u stravičnim mukama oko 2000 Hrvata, 700 Slovenca i 300 Nijemca. Bili su živi zazidani.