Početna Kaštela Čeka nas još jedan hladni val

Čeka nas još jedan hladni val

1479
UDIO

Prema aktualnom prognostičkom materijalu, već potkraj prve dekade veljače moguć je dolazak novog vala izrazite hladnoće, piše Istramet.
Nakon kratkotrajnog predaha od niskih temperatura, prema gotovo svim relevantnim prognostičkim modelima, u prvom dijelu veljače slijedi zimski razvoj sinoptičke situacije. Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja. Radi se o ‘savršenoj’ zimskoj situaciji kakvu smo imali i u veljači 2012. godine, ali i tijekom najjačih zima u proteklom stoljeću, primjerice 1956. godine, također u veljači, piše Istramet.

Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima dublje temelje. Naime, događaji u stratosferi, odnosno zatopljenje u tim slojevima atmosfere, takozvani ‘stratwarming’, pogodovat će razvoju anticiklone nad sjevernim dijelom Euroazije. U kombinaciji s ostalim čimbenicima moguće je dugotrajnije ‘blokiranje’ zapadne struje uz uspostavu neuobičajeno snažne sjeveroistočne ‘polarne’ struje, analiziraju prognostičari.
Ako se predviđanja ovih prognostičkih modela ostvare, glavninu zime u Hrvatskoj tek trebamo očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koje smo zabilježili u siječnju, veljača bi donijela još izraženije zahladnjenje, a ne bi izostao ni snijeg na Jadranu.

Valja naglasiti kako ove najave ipak treba uzeti s dozom opreza, ali i istaknuti kako nije riječ o jednom izlazu jednog prognostičkog modela, već je signal mogućnosti dolaska zime prilično jak na gotovo svim izračunima, zaključuje Istramet.
IZVOR: net.hr