Početna Hrvatska Mall of Split proslavio prvi rođendan: Šarena laža ili uspjeh?

Mall of Split proslavio prvi rođendan: Šarena laža ili uspjeh?

4073
UDIO

Sretan rođendan, Mall of Split! Najveći trgovački centar u široj okolici, kako je pompozno najavljivan već i prije samog otvaranja, dočekao je i proslavio ovog vikenda svoj prvi rođendan – u goste su stigli šansonijerka Ana Opačak, Igor Cukrov, no prava zvijezda je bio Ivan Zak. Spektakl je ipak izostao, iako je u subotu predvečer trgovački centar bio je prilično popunjen, u pitanju su uglavnom bila djeca i teenageri, dok su trgovine poslovale uobičajeno. Što hoće reći, slabo – primjera radi Intersparov hipermarket u prizemlju ima značajno manji promet od iste trgovine u jednom drugom centru, za više do 50 posto manji!

No, krenimo redom…Projekt Mall of Split od početka nije išao glatko. Još u doba Kerumove vladavine u Banovini, na Mejašima je koncem 2011. godine postavljen kamen-temeljac za trgovački centar, koji je trebao biti otvoren sredinom 2013. godine. Tako se barem tada najavljivalo, no sve skupa se značajno odužilo iako investitor, tvrtka Mejaši Prvi, unatoč svim žalopojkama, nije imala nekakvih opstrukcija od strane lokalne pa ni državne vlasti, dapače. Problemi su nicali jedan za drugim i to mahom između samih poslovnih suradnika na projektu Malla. Građevinske tvrtke koje su bile zadužene za izvođenje su se pobunile zbog navodnih neplaćanja Mejaša Prvih, investitora, gradilište se u nekoliko navrata pretvaralo u slamove u kojima su zaštitari (a ponekad i policija) uvodili reda…

Ta situacija još uvijek čeka pravorijek na meritornim sudovima gdje se vode brojne rasprave – na Trgovačkom i Općinskom sudu spore se gotovo svi uključeni u projekt Mall of Split, u raznim fazama.Problema je bilo, sjetit će se čitatelji, i s dobivanjem lokacijske dozvole zbog pristupnih cesta. Pokazat će se, taj problem još uvijek “žulja” ekipu koja vodi Mall of Split (a u međuvremenu, nedugo nakon otvorenja, otišla je i ekipa zadužena za management centra) jer do danas nije otvoren spoj Malla prema središtu grada, dakle na zapadnoj strani trgovačkog centra gdje je spoj s D8 i Domovinskog rata.

Iako je Mall otvoren te se prilazima s Vukovarske čak i ne stvaraju gužve, činjenica je da dobar dio zakupaca ili ne plaća najamninu ili je plaća u simboličnom iznosu, jer nema tog spoja na Domovinskog rata! Pa se to pokušalo riješiti prošlog ljeta, blitzkrieg akcijom asfaltiranja pristupne ceste na Jadransku magistralu. Prvo su poludjeli vlasnici privatne kuće uz cestu i (pokušali) blokirati daljnje radove (oni su u međuvremenu, čini se, postigli dogovor s Mejašima Prvim) no uzalud. Cesta je asfaltirana no onda su ipak intervenirale Hrvatske ceste jer se usred sezone ipak nisu mogli obavljati radovi na jednom od najprometnijih križanja u gradu. Na tome je do danas i ostalo, pristupne ceste su ostale, ali ne vode nigdje.

Problemi kao da su se lijepili na Mejaše Prve: nevolje nisu dolazile samo tijekom tih godinu-dvije radova, već i ranije i kasnije. Prije nego li su građevinari i pomislili da će im rad na Mall of Split postati poslovični “grop u želucu”, tvrtka zadužena za informatičku podršku investitorima također je morala zadovoljštinu potražiti na sudu. Što je “pinku” previše sporova da bi bila slučajnost… A nakon što je svečano otvoren, nesretni zaposlenici tvrtki koje imaju prostore u Mallu našli su se u čudu jer je krenulo s naplatom parkiranja na etažama centra.

Ako su uopće dolazili automobilom na posao, odnosno ako im njihova firma nije “osigurala” parking prostor.Kad smo već kod sudskih problema, valja notirati i kako je na čestici zemljišta na kojoj se nalazi Mall of Split, u izvatku iz Zemljišne knjige, u teretovnici upisano gotovo 95 milijuna eura koje potražuju razni vjerovnici! Od PBZ-a preko Banca Intesa iz Beograda do investitora iz Nizozemske.

A tu i nema onih 30-ak milijuna eura od Hypo banke, kojima su pak opterećene okolne čestice zemljišta (u vlasništvu Mejaša Dva do Mejaši Devet, koji su redom u stečajnim postupcima) na kojima se nalaze – pristupne ceste.Sve to nas pak dovodi do broja trgovina. Unatoč povoljnim cijenama najma, Mall of Split ima velikih problema s popunjavanjem poslovnih prostora.

U redu, dijelom se to moglo i očekivati u prvoj godini centra, dijelom su za to zaslužne i sve ove “popratne” priče kao i pomalo nesretna lokacija, no sasvim sigurno dio “zasluga” za polupraznu najveću šoping meku na ovim prostorima nosi i slaba kupovna moć hrvatskih građana. A treba spomenuti i neke činjenice: još uvijek Mall of Split nema (u najavama obećavanu) kino dvoranu, odnosno više njih. Još davno je Željko Kerum govorio kako svaki trgovački centar jednostavno mora imati sidro, a to su kino-dvorana i veliki dućan s prehranom…

Nedavno je iz Malla iselio i Technomarket, treći najveći zakupac poslovnog prostora. Ok, “ne cvate cveće ni u naše preduzeće”, Technomarket je u cijeloj RH ostao na dvije trgovine i vjerojatno će staviti ključ u bravu, no u Mall of Split su tako ostali bez ozbiljne veletrgovine elektronike, malih i velikih kućanskih aparata. Sve u svemu, prva godina (njih nekoliko zapravo) nije bila bas bajna za šoping centar na Mejašima, možda iduće budu bolje.

preuzeto sa dalmacijanews.hr