Početna Hrvatska Blokirani računi Agrokora, Konzuma, Leda, Tiska, Jamnice, Zvijezde, Belja…

Blokirani računi Agrokora, Konzuma, Leda, Tiska, Jamnice, Zvijezde, Belja…

1594
UDIO

Prema javno dostupnim podacima iz servisa Financijske agencije FINA InfoBlokade, u blokadi su računi Agrokora, Konzuma, Leda, Tiska i PIK Vrbovca, Jamnice i Zvijezde. Iz Jamnice poručuju da se nadaju da će se “predmetna blokada riješiti u najkraćem mogućem roku i da ona neće utjecati na ispunjenje ostalih obaveza Izdavatelja.”

Od jutra je blokiran i žiroračun Belja.

Riječ je o podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, što znači da se tijekom dana mijenjaju.

>>Scenarij 1.: Lex Agrokor – konce drži državni odbor povjerenika

Blokiranje računa mogla bi biti potvrda medijskih spekulacija da su neki od Agrokorovih dobavljača pokrenuli postupke prisilne naplate svojih potraživanja.

U četvrtak je, naime, vlasnik Orbica Branko Roglić hrvatskim medijima potvrdio da je njegova tvrtka krenula u taj proces zbog duga od oko 10 milijuna kuna, zbog kojeg su već u prosincu prošle godine prestali isporučivati robu koncernu.

Nakon toga se u medijima počelo spekulirati da je isto učinilo još desetak dobavljača, no nitko od njih službeno to nije potvrdio.

>>Scenarij 2.: Stand-still – krizna uprava i čišćenje bilanci prije prodaje

Oko 11.30 sati u sjedištu Erste banke započeo je sastanak najvećih dobavljača i domaćih kreditora Agrokora, odnosno četiri najveće hrvatske banke. Na sastanak su pozvani i predstavnici ruskih banaka Sberbanke i VTB banke, no nije poznato sudjeluju li na sastanku.

Sastanak se održava uoči sjednice Vlade na kojoj bi, kako je u petak ponovno potvrdio premijer Andrej Plenković, trebao biti usvojen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama.

Plenković je u izjavama za medije u Hrvatskom saboru u petak ujutro ponovio kako cilj tog zakonskog prijedloga nije spašavanje bilo koga, pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava.

Neslužbeno, tzv. standstill aranžman između kreditora i Agrokora je dogovoren, a svrha je sastanka da se o njemu informiraju dobavljači kako ne bi pokrenuli postupke prisilne naplate.

Također neslužbeno, ruski kreditori zaključivanje aranžmana uvjetuju nedonošenjem zakona o sistemski važnim kompanijama, čiji je prijedlog najavljen za današnju sjednicu Vlade.

Nakon završetka sastanka, sudionici bi se navodno trebali oglasiti zajedničkom objavom.

preuzeto sa vecernji.hr