Početna Hrvatska Sutra započinju “Dani kršćanske kulture” u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Sutra započinju “Dani kršćanske kulture” u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

1441
UDIO

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 13. “Dana kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 1. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje 1. Salona suvremene sakralne likovnosti koji se po prvi put odvija u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a donosi pregled likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti, njih više od pedeset u prvoj godini održavanja Salona. Salon će otvoriti kustos izložbe dr. sc. Branko Matulić, a u programu sudjeluju akademska slikarica Dijana Iva Sesartić te akademski slikar Stjepan Ivanišević, koji zajedno čine Umjetničko vijeća Salona. U glazbenom programu nastupit će Chorus Cantores. Istoga dana s početkom u 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu započinje filmski dio programa projekcijom filma “Šutnja” Martina Scorsesea. U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u 20 sati bit će održan koncert Hrvatskog katoličkog radija, a sudjeluju VIS Mihovil i gošće Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac.

U Dubrovniku će 1. travnja u katedrali u 19,30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert “Pogledaj, Gospode” katedralnog zbora iz Đakova i mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak iz Zagreba.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u Vrpolju 1. travnja u 9,30 sati, gdje će biti održan biskupijski susret obitelji u Gospinom svetištu u Vrpolju, a program će otvoriti šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. U bogatom programu bit će održano predavanje “Kakav roditelj želiš biti”, voditeljice centra za edukaciju i savjetovanje “Hippocampus”, psihoterapeutkinje Maja Jakšić, kao i zajedničko misno slavlje, svjedočanstva te predstavljanje obiteljske zajednice iz Vodica. U katedrali sv. Jakova s početkom u 20 sati bit će izvedena skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića “Golgota”, a sudjeluju Oratorijski zbor Crkve sv. Marka u Zagrebu “Cantores sancti Marci” i Pavao Mašić na orguljama, pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača.

Ovogodišnji program održava se od 1. do 11. travnja u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava. Bogat program uključuje sedamdeset programskih sadržaja – izložbi, koncerata, tribina, projekcija filmova, muzejskih programa – a ove godine okuplja gotovo tisuću sudionika. U zajedničkom kreiranju programa sudjelovalo je i šesnaest institucija koje su svoj doprinos dale u su-organiziranju pojedinih programskih točaka.

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnji laureat je britanski publicist i povjesničar Robin Harris kojemu će nagrada – plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića, biti uručena na svečanom zatvaranju u Splitu 11. travnja.

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje.

Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je na www.danikrscanskekulture.info

preuzeto sa dalmacijanews.hr