Početna Hrvatska HNB o krizi u Agrokoru

HNB o krizi u Agrokoru

1205
UDIO


Zbog krize u Agrokoru i zabrinutosti za stabilnost financijskog sustava priopćenjem se oglasila i HNB koja u tekstu objavljenom na svojim stranicama nigdje izravno ne spominje probleme u najvećoj hrvatskoj kompaniji.

Hrvatska narodna banka danas je priopćila kako kontinuirano provjerava izloženost banaka te ako smatra potrebnim, poduzima mjere da se ona umanji. ‘Stabilnost financijskog sustava je osigurana i time je HNB ispunio svoju regulatornu obvezu. Istodobno, Hrvatska narodna banka nije u mogućnosti – zbog zakonom utvrđene povjerljivosti supervizorskog postupka – govoriti o pojedinim postupcima i poduzetim mjerama u okviru nadzora koji kontinuirano provodi’, stoji u priopćenju središnje banke.

Ističu kako je kreditiranje klijenata sredstvima koja se potom koriste za trgovačko kreditiranje nekog trećeg jedna od svakodnevnih aktivnosti banaka te da je pri takvom poslovanju banka dužna obratiti pozornost jesu li korisnici kredita povezani s poduzećima s kojima posluju na bilo koji od tri načina: vlasnički, upravljački ili gospodarski.
Ako jesu, onda se tzv. ograničenja velike izloženosti ne primjenjuju samo na pojedinog korisnika kredita nego na skup povezanih osoba.

IZVOR: net.hr