Početna Hrvatska Plenki ljut zbog Zlatnog rata, Ževrnji visi kandidatura

Plenki ljut zbog Zlatnog rata, Ževrnji visi kandidatura

1466
UDIO
SPLIT – Zlatku Ževrnji, HDZ-ovu aktualnom splitsko-dalmatinskom županu koji na ovim lokalnim izborima u svibnju pokušava osvojiti još jedan mandat, opasno se zatresla fotelja nakon što je županija odlučila koncesiju za Zlatni rat u Bolu na Braču dati privatnoj tvrtki za koju se vjeruje da je bliska HDZ-ovoj struji oko zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkić.

Ževrnji sada visi kandidatura za još jedan mandat župana, a ono što kaže nekoliko sugovornika u stranci, i u Zagrebu i u Dalmaciji, jest to da bi njegova sudbina mogla ovisiti o tome kakvu će odluku po pitanju Zlatnog rata donijeti Povjerenstvo koje je osnovalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Bude li odluka takva da se natječaj za koncesiju poništava, to će značiti da Ževrnja nije bio u pravu i onda bi HDZ mogao napraviti drastičan potez i manje od mjesec dana prije izbora zamijeniti Ževrnju novim kandidatom za župana.

– Čeka se Butkovićeva odluka, a nakon toga će se odlučivati što sa Ževrnjom. Činjenica jest da je HDZ-u to pred izbore jako naštetilo, a najviše Ževrnji – kaže Jutarnjem listu jedan sugovornik blizak vrhu stranke.

“Premijer nije znao što se sprema za Zlatnim ratom, a kada je saznao bio je jako ljut. Odmah je sazvao utjecajne članove stranke na kojem je Vladimir Šeks predložio da se pokrene nadzor”, rečeno je Jutarnjem iz vrha HDZ-a.

Oleg Butković, ministar prometa, kako doznajemo, u ponedjeljak bi trebao doći u Split. Činjenica je da Žervnju mnogi krive za nastalu situaciju. Otežavajuća okolnost mogla bi biti i dodjela koncesije za plažu Bene koju je dobio Željko Kerum. Jedni u HDZ-u, pak, misle da je Ževrnja jak HDZ-ov kandidat da bi ga tek tako maknuli, dok drugi ipak ostavljaju tu mogućnost otvorenom, no ono u čemu se svi slažu jest to da bi njegova daljnja budućnost doista mogla ovisiti o upravnom nadzoru koji je naložio sam premijer Andrej Plenković.

Koliko god se i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Andro Krstulović Opara pokušava maknuti iz ove priče, koja doista nema veze s njim, to i njemu u kampanji šteti i politički protivnici ga napadaju zbog toga. Zato bi i njemu bilo dobro da se priča što prije zaključi, kako god se završila, sa Ževrnjom ili bez njega u utrci za župana.

– Plenković je dosta burno reagirao i čak je bilo i povišenih tonova u razgovoru sa Ževrnjom – kaže nam jedan poznati HDZ-ovac, dok drugi komentira da je vertikala koju je Krstulović Opara uspostavio sa Zagrebom očito proradila.

Naši sugovornici ne mogu ni shvatiti zašto je Ževrnja sam sebi iskopao rupu pred izbore, posebice zato što uživa veliku potporu javnosti, u anketama ima oko 37 posto podrške i daleko je ispred svojih konkurenata Mire Bulja iz Mosta i Arsena Bauka iz SDP-a. No, s druge strane Ževrnja je prije pobjeđivao u prvom krugu i trenutni rejting za njega i nije baš toliko povoljan. Naime, uđu li u drugi krug Ževrnja i Miro Bulj, borba će biti posve neizvjesna jer bi za Bulja moglo glasati i lijevo i desno biračko tijelo jer SDP sigurno neće pozvati svoje birače da glasaju za HDZ.