Početna Hrvatska Roglić bez dlake na jeziku o Mariću

Roglić bez dlake na jeziku o Mariću

Da je ministar Marić odgovoran, trebao je sam ponuditi ostavku zbog svoje veze s Agrokorom, jer nije moguće da kao zaposlenik Agrokora nije znao što se u toj kompaniji događa. Ako nije znao, to također nije prihvatljivo i on mora otići", smatra Roglić.

1527
UDIO

Smjena Mostovih ministara i kriza u vladajućoj koaliciji, kao i mogućnost još jednog pada Vlade, dodatno će destabilizirati gospodarstvo.

Politička nestabilnost koja se manifestirala i jučerašnjim događajima u Vladi, smjenama Mostovih ministara i najavama razlaza koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta, izazvat će dodatnu gospodarsku nestabilnost i potaknuti novu krizu koja već prijeti zbog Agrokora.

Upozorili su na to jučer gospodarstvenici koji se pribojavaju još jednog pada Vlade te novih parlamentarnih izbora, što ne samo da je skupo već će usporiti mnoge procese u biznisu, iako neki od njih istodobno nemaju ništa protiv razlaza loših veza. Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico poznat i kao jedan od donatora Mosta, smatra jučerašnji potez premijera Andreja Plenkovića katastrofalnim, i ne slaže se da se zbog jednog ministra žrtvuje cijela Vlada.

“Članovi Vlade i koalicije trebali su sjesti i dogovarati se sve dok se ne usuglase, kako bi se sačuvala politička i gospodarska stabilnost zemlje. Jedan ministar premali je uteg da bi se mogla narušiti ravnoteža cijele Vlade. Da je ministar Marić odgovoran, trebao je sam ponuditi ostavku zbog svoje veze s Agrokorom, jer nije moguće da kao zaposlenik Agrokora nije znao što se u toj kompaniji događa. Ako nije znao, to također nije prihvatljivo i on mora otići”, smatra Roglić.

Ističe i kako je šteta da se ovakve stvari događaju nakon što je premijer najavio reforme za oporavak gospodarstva.

“Reforme koje je premijer najavio su nužne, jer gospodarstvo više ne može izdržati presiju, pogotovo nove namete. Umjesto toga, Vlada će se opet baviti sama sobom”, kaže Roglić. Vlasnik Agrofructusa Denis Matijević također smatra da ne bi bilo dobro da Vlada padne. “Gospodarstvo nema vremena za političke igre, nužna je hitna stabilizacija. No, opstanak loših veza ne treba forsirati, pogotovo kada takve veze negativno utječu na širu zajednicu”, kaže Matijević. U Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca jučer su bili suzdržani s komentarima. U HGK smatraju da je trenutno najvažnije stabilizirati Vladu, jer gospodarstvo nema luksuz za velike političke potrese i čekanje. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poručila je da se radi o političkom pitanju, te legitimnom pravu premijera, što nije u domeni gospodarstvenika.

IZVOR: poslovni.hr