Početna Hrvatska Ante Ramljak – kriminal u Agrokoru : ” ja se ne mogu...

Ante Ramljak – kriminal u Agrokoru : ” ja se ne mogu pouzdati ni na jednu brojku…”

2106
UDIO

Pitanje svih pitanja u slučaju Agrokora jest koliki je u konačnici stvarni dug prema dobavljačima ili vjerovnicima? Iako su se pojavile različite brojke, još uvijek nije utvrđena stvarna zaduženost koncerna i tvrtki u njegovom sastavu, zbog čega je taj posao dodijeljen PricewaterhouseCoopersu (PwC), koji je odabran za izradu revizije. Rok za izradu revizorskog izvješća je šest mjeseci.

“Što se tiče zadnjih financijskih izvještaja iz rujna 2016., ja se ne mogu pouzdati ni na jednu brojku iz tog izvještaja, tako da vam sada ne mogu reći točno stanje obveza kompanije”, rekao je Ante Ramljak kada je na početku prošlog tjedna preuzeo upravljanje Agrokorom kao izvanredni Vladin povjerenik . Pozvao je tri međunarodne konzultantske kuće da predstave svoje ponude, nakon čega će biti izabran konzultant koji će izraditi plan restrukturiranja koncerna. Hoće li se na taj poziv odazvati konzultantska kuća Alvarez&Marsal na čelu s Antonijem Alvarezom III., još nije poznato. Ministar državne imovine Goran Marić kazao je kako ni on ne vjeruje financijskim izvješćima Agrokora.

Bez ovrha odmah likvidnost

Dakle, Ante Ramljak je početkom protekloga tjedna preuzeo upravljanje Agrokorom, a aktivacijom Lex Agrokora zabranjeno je pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna i njegova 24 povezana te ovisna društva u Hrvatskoj, što je automatski značilo i deblokadu. Istovremeno, pozvani su svi vjerovnici da izvanrednom povjereniku prijave svoje tražbine u roku od 60 dana, dok se razlučni i izlučni vjerovnici pozivaju da obavijeste povjerenika o svojim pravima.

“Situacija je nakon odblokiranja Agrokorovih kompanija puno bolja nego što sam očekivao. Likvidnih sredstava ima sve više i više. Konzum je već danas počeo s prvim isplatama prema dobavljačima”, rekao je Ramljak nakon prvog dana provedenog u Agrokoru. Inače, izvanredni povjerenik oformio je i svoj tim u kojem će Vladimir Bošnjak iz Agrokora biti izvršni direktor Odjela za strategiju i tržište kapitala, Luka Cvitan bit će voditelj projekta u istom odjelu, a Anja Linić Sikavica direktorica Ureda za odnose s javnošću, dok su od vanjskih stručnjaka angažirani Marko Delić i Branimir Bricelj iz tvrtke Alter Capital, iz Ramljakove bivše tvrtke Texo Management Tomislav Matić, dok će se s pravnim pitanjima nositi desetak djelatnika odvjetničkog ureda Šavorić i partneri. Od same primopredaje kompanije Ramljak, kaže, nije bio u kontaktu s Ivicom Todorićem ni bilo kojim članom Uprave iz obitelji Todorić. Kad je riječ o poslovanju Agrokorovih tvrtki u regiji, problema s likvidnošću, bar za sada, nema.

Plenkovićev izbor

Antu Ramljaka je kao izvanrednog povjerenika na samom početku protekloga tjedna potvrdio Trgovački sud u Zagrebu, na temelju Vladina prijedloga, a nakon što je Ivica Todorić tjedan ranije zatražio primjenu Zakona o izvedenoj upravi u sistemskim tvrtkama. Izbor Ramljaka premijer Andrej Plenković je obrazložio riječima da se radi o osobi koja ima potrebne reference i iskustvo te poznaje aktere hrvatskoga gospodarstva – “zna tko je tko, kakve su relacije, kakvi su problemi vezani za poslovanje Agrokora”. “U ovom trenutku donosimo političku odluku te očekujemo smirivanje situacije koja će se iz situacije prijetećeg plimnog vala spustiti, ne baš u fazu bonace, nego u lagani popodnevni maestral. To je ključ”, dodao je Plenković. A u radu izvanrednom povjereniku trebalo bi pomoći i osnovano privremeno vjerovničko vijeće od pet članova koje treba potvrditi Trgovački sud.

Nakon imenovanja Ramljak se zajedno s premijerom Plenkovićem prvo sastao s predstavnicima dobavljača Agrokora, a potom s predstavnicima banaka. S dobavljačima je dogovoreno da prvi na listi isplata budu oni dobavljači kojima je blokiran račun, dok je prokuristica Kraša Marica Vidaković istaknula kako su dobavljači pristali napuniti robom Konzumove trgovine. “U protekla dva mjeseca izostala je komunikacija jer s druge strane nije bilo sugovornika i jer je nedostajao zakonski okvir, a sada su stvoreni preduvjeti da se može razgovarati s relevantnim sugovornikom”, ocijenila je Marica Vidaković dodavši kako će pozvati sve zaposlenike kompanija da kupuju u Konzumu kako bi se sustavu omogućilo da što više generira novi novac i počne servisirati svoje dospjele obveze.

Predstavnici banaka, nakon prvog sastanka, kazali su kako podržavaju zakonski i institucionalni okvir, daju podršku Anti Ramljaku te su spremni Agrokoru dati novi kredit do 150 milijuna eura. “Banke su u poziciji da podržavaju program restrukturiranja Agrokora, da podržavaju operativno poslovanje svih kompanija Agrokora, podržavaju zaposlenost i zaposlene unutar Agrokora i dobavljače koji isporučuju robu Agrokoru”, naglasio je predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić ispred Koordinacije odbora kreditora Agrokora, dok je za mjenice kazao da je riječ o složenoj situaciji odnosa banka i dobavljača te da će tražiti optimalan način reguliranja tog odnosa.

Za sada ništa od kredita Sberbanka

No planirani kredit od 150 milijuna eura nije se ostvario, već se u Agrokorov sustav ulilo 80 milijuna eura koji će se koristiti za isplate dobavljačima kojima “gori pod nogama”. Iako je bilo prvotno planirano, u ovaj kreditni aranžman nisu se uključile ruske banke jer su tražile da se iznosu od 70 milijuna eura, koliko su one trebale osigurati, doda i 100 milijuna eura kredita koje je prije mjesec dana dala Sberbanka.

“Riječ je o rekordnom roku u kojem su neke banke odobrile tolika sredstva. Reakcija svih je bila izvanredna, ta sredstva su dostatna za neko vrijeme. Pet domaćih banaka ima povjerenje u Agrokor, ima i stranih financijskih institucija koje bi htjele ući ako bi dobile super senior status. Na sastanku s dobavljačima razgovarat ćemo o problemima mjenica. To je dug ove kompanije i mi to priznajemo. Sad smo ušli u mirniju fazu da možemo u idućih mjesec dana postići dogovor o većim sredstvima”, kazao je Ramljak osvrćući se na dobivenih 80 milijuna eura te napominjući kako je kredit odobren na rok od 15 mjeseci. Ovim novcem Agrokor je dobio mjesec dana predaha kako bi započeo pregovore sa širim krugom banaka te ostalim kreditorima za puno veće iznose koji bi omogućili normalno funkcioniranje kompanije. Riječ je o dodatnih 300 milijuna eura koji bi osigurali mir Agrokoru u idućih devet mjeseci u kojima bi trebalo započeti restrukturiranje najveće privatne kompanije u Hrvatskoj. 

Rejting Agrokora dodatno snižen 

Kreditna agencija Moody’s dodatno je smanjila rejting Agrokora za jedan stupanj, s Caa1 na Caa2, zadržavajući negativne izglede. Ujedno je podigla vjerojatnost njegova stečaja s Caa1-PD na CA-PD. Snižavanje kreditnog rejtinga uzima u obzir i neizvjesnost glede predstojećeg procesa restrukturiranja i činjenicu da mogućnost namirenja vjerovnika ovisi o brojnim faktorima koji će biti jasniji tijekom vremena.

Luka Burilović, predsjednik HGK Vladin povjerenik mora uspjeti

Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je da Vladin povjerenik Ante Ramljak ima iskustvo i poznaje gospodarske prilike, kao i krucijalne aktere čija će mu pomoć biti ključna u izazovu pred kojim se nalazi. “Pozdravljam brzo donošenje odluke o povjereniku pred kojim je najveći gospodarski izazov u novijoj hrvatskoj povijesti. Voda je do grla, vremena je malo i sigurno neće biti lako. Svi koji mogu, trebaju pomoći. Novi povjerenik prihvaća veliku odgovornost. Ima potporu Vlade i ključnih aktera u društvu te mora uspjeti. Drugačiji scenarij je luksuz koji si ne možemo priuštiti”, rekao je Burilović i naglasio kako je u ovom trenutku prioritet plaćanje malim dobavljačima, očuvanje radnih mjesta i stabilizacija hrvatskoga gospodarstva.

Hrvatska narodna banka Kod 16 banaka utvrđena prevelika izloženost Agrokoru

Tijekom pet godina, u razdoblju od 2012. do 2016. godine, HNB je proveo 27 nadzora u okviru kojih je izdano 27 zapisnika i pri kojima su ustanovljene nepravilnosti i naložene mjere u 16 banaka u pogledu izloženosti tih banaka sustavu Agrokor po svim stavkama. U tu je svrhu izdano 13 rješenja kojima je bankama naloženo provođenje brojnih mjera, a određena su im i adekvatna ograničenja, u dvije banke imenovani su povjerenici središnje banke, sa zadaćom da nadziru izvršenje tih mjera. U HNB-u ističu kako je zahvaljujući naloženim mjerama i kontinuiranom praćenju njihova dosljednog provođenja smanjena izloženost banaka prema tom sustavu za više milijardi kuna u odnosu na zatečeno stanje, te je u nekim slučajevima spriječeno i daljnje povećanje izloženosti koje bi bilo prijetnja opstojnosti banke u slučaju krize sustava Agrokor. U tom petogodišnjem razdoblju podignuto je 11 prekršajnih prijava, temeljem kojih su donesene četiri pravomoćne i dvije nepravomoćne sudske presude kojima su određene kazne bankama. U ostalim slučajevima radilo se o manjim nepravilnostima koje ne predstavljaju prekršaj, a koje su u međuvremenu ispravljene, ili o slučajevima u kojima su prekršajne prijave u pripremi.

Trgovački sud u Zagrebu Imenovano privremeno vjerovničko vijeće

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je privremeno vjerovničko vijeće od pet članova koje predstavlja male i velike dobavljače i financijske vjerovnike. Male dobavljače čiji dug ne prelazi 100.000 kuna predstavljat će uzgajivač stoke Toni Rajič. Predstavnik velikih dobavljača s dugom većim od 100.000 kuna bit će Kraš. Vlasnike obveznica predstavlja Knighthead Capital Management iz New Yorka. Neosigurane vjerovnike predstavlja Sberbank of Russia, dok će osigurane vjerovnike, a to su svi oni čije tražbine su pokrivene osiguranjima, predstavljati Zagrebačka banka. Ante Ramljak kao izvanredni povjerenik u Sudskom registru vodi se kao osoba ovlaštena za zastupanje u Agrokoru. U registru koji vodi Središnje klirinško depozitarno društvo vidljivo je da 95,52 posto dionica Agrokora drži tvrtka Adria Group Holding iz Nizozemske, kojoj je većinski vlasnik Ivica Todorić. Znači, stupanjem na snagu Lex Agrokora nije došlo do promjene vlasništva. Otvoreno je pitanje što će se dogoditi glede vlasništva ako se kompanija stabilizira te se krene u njeno restrukturiranje.

Ilijana Grgić