Početna Hrvatska 7. Susret djece i učenika ČAkavaca

7. Susret djece i učenika ČAkavaca

1515
UDIO

Dica i ČAkavica 

U Gradskom kazalištu lutaka u Splitu, 17. svibnja 2017. održan je 7. susret djece i učenika ČAkavaca Dica i ČAkavica.

U ime organizatora nazočne je pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu ravnateljica DV Radost  iz Splita Endica Radić Hozo i koordinatorica odgojiteljica Zvjezdana Čagalj.

Idejna začetnica ovog, sada već tradicionalnog projekta Dica i ČAkavica, prof. Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći iz Kaštel Novog, zahvalila je domaćinima na organizaciji i podsjetila na važnost očuvanja čakavice što je temeljni cilj ove manifestacije. Iskazala je svoje zadovoljstvo brojnošću malih sudionika.

 

Ove godine predstavili su se mali ČAkavci, učenici iz splitskih, kaštelanskih i trogirskih škola te dječji vrtići iz Splita, Solina, Vranjica i Kaštela – više od 90 djece i 21 mentor.

Brojna publika s oduševljenjem je pratila raznolike dječje točke  na čakavskom narječju. Djeca  i učenici sa svojim zanimljivim, originalnim, dječje vedrim i iskrenim  nastupima pokazali  su nazočnima svoje umijeće recitiranja, glume, plesa i pjevanja na jeziku svojih predaka.

Manifestaciju su svojim nastupom uveličali i gosti: duet – operna pjevačica Jelena Pletikosa i Borna Erceg (piano), mlada pjevačica Emma Uvalić, saxofonist Vice Pavlov i klapa Šušur.

Day Antunović i Marijan Grbavac  pročitali su izbor iz pjesama čakavskih pjesnika.

I ovaj 7. susret djece i učenika ČAkavaca  pokazao je da su ljepota i duh čakavice još uvijek među nama i da je mladi prihvaćaju i vole, da su lipe čakavske riči i jazik još u našim domovima i našim srcima. Tu vrijednu baštinu koju su nam ostavili naši oci dužni smo sačuvati, njegovati i podariti našoj djeci.

Svi smo istinski uživali u ljepoti najstarijeg hrvatskog govora  iz usta naše djece.

Ukratko, bio je to praznik ČAkavice. Možemo samo zahvaliti organizatoru i poželjeti još puno ovakvih susreta s još više djece.

 

Marina Kelava