Početna Kaštela U Kaštelima međunarodni kongres

U Kaštelima međunarodni kongres

Domaćin kongrasa je Muzej grada Kaštela

1234
UDIO

   U Kaštelima (kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić) će se od 1. – 4. lipnja ove godine održati treći međunarodni kongres Međunarodnog društva za istraživanje helenističke keramike (3rd Conference of International Assotiation for Research on Pottery of the Helenistic Period) s temom: Exploring the Neighborhood: The Role of Ceramics in Understanding Place in the Hellenistic World. Domaćin kongrasa je Muzej grada Kaštela, a suorganizatori su Međunarodno društvo za istraživanje helenističke keramike (IARPotHP), Institut za arheologiju iz Zagreba te njihov projekt RED (financiran iz Hrvatske zaklade za znanost).

Društvo IARPotHP (http://iarpothp.org) okuplja znanstvenike, prvenstveno arheologe ali i stručnjake iz drugih znanstvenih područja (npr. specijaliste za arheometriju, pedologe i sl.) koji proučavaju helenističku keramiku (4. – 1. st. pr. Kr.). Prethodni kongresi održali su se u Berlinu (2013) i u Lyonu (2015). Na skupu u Kaštelima održati će se 78 predavanja i  izložiti 20 postera. Sudjelovanje je najavilo 136 znanstvenika iz 76 institucija iz 22 države (od Portugala do Irana). Treći dan kongresa u popodnevnim satima planiran je izlet u Split i Sikule (Resnik u Kaštel Štafiliću).

Svečano otvorenje će  se održati u četvrtak 1. lipnja u 9. 00 sati, a kongres će trajati četiri dana (1. – 4. lipnja). Prvog dana kongresa u 19. 30 sati otvoriti će se izložba o helenističkoj reljefnoj keramici autorice Ivanke Kamenjarin, više kustosice u Muzeju grada Kaštela.