Početna Hrvatska Turistička sezona 2017. – Mogla bi premašit i najoptimističnija očekivanja

Turistička sezona 2017. – Mogla bi premašit i najoptimističnija očekivanja

2334
UDIO
Preliminarni podaci o kretanju fizičkih pokazatelja u turizmu u travnju potvrdili su očekivanja o početku još jedne iznimno uspješne turističke
sezone.

U travnju je ostvareno ukupno 915.770 dolazaka turista što na godišnjoj razini predstavlja rast od 41,8% dok je broj noćenja dosegao 2.550.428 što je rast od čak 52,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Navedena kretanja najvećim su dijelom rezultat većeg broja dolazaka i noćenja stranih turista koji su u travnju ostvarili  770 tisuća dolazaka (godišnji rast za 50%) te 2,2 mil. noćenja (60% više u odnosu na travanj 2016.).

Intenziviranje godišnjih stopa rasta svakako je podržano ovogodišnjim terminom Uskrsa i Uskršnjih blagdana u travnju te posljedično početkom turističke predsezone ove godine. Nadalje, prosječan broj ostvarenih noćenja stranih turista u travnju je iznosio 2,9 noćenja po dolasku dok prema zemlji prebivališta i dalje prevladavaju gosti iz Njemačke, Slovenije i Austrije.

Odlični rezultati u travnju pridonijeli su tako kumulativnom godišnjem rastu broja dolazaka i noćenja turista u prva četiri mjeseca ove godine. Tako je u promatranom razdoblju u odnosu na isti period 2016. broj dolazaka stranih i domaćih turista zabilježio rast od 24% dok je broj ostvarenih noćenja turista viši za 26,7%.

Turizam će i ove godine ostati glavni pokretač solidnih gospodarskih rezultata generirajući dodatne investicije usmjerene na povećanja i kapaciteta i kvalitete. Reputacija sigurnog i dostupnog turističkog odredišta uz prirodne ljepote pozitivno doprinosi atraktivnosti Hrvat­ske, ali dio dolazaka valja pripisati i nestabilnosti na konkurentskim tržištima Mediterana (Turska i Sjeverna Afrika).

Stoga procjenjujemo da bi i 2017. mogla nadmašiti i najoptimističnije prognoze i multiplikativno utjecati na ostatak gospodarstva podržavajući stopu rasta gospodarstva i na taj način u određenoj mjeri neutralizirati moguće negativne utjecaje.

IZVOR: seebiz.eu