Početna Hrvatska Ravnateljica USKOK-A Tamara Laptoš – Ne radimo na slučaju Agrokor

Ravnateljica USKOK-A Tamara Laptoš – Ne radimo na slučaju Agrokor

1585
UDIO

U rijetkom medijskom istupu, intervjuu što ga je dala za N1, ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš izjavila je kako USKOK ne istaražuje moguće malverzacije u Agrokoru.

‘Predmet Agrokor nije iz nadležnosti USKOK-a. Na predmetu radi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Koliko znam, vrlo intenzivno. Nadam se uskoro i rezultatima’, rekla je Laptoš.Stručnjaci za rasvjetljavanje kriminala u Agrokoru
Odgovarajući na pitanja voditeljice Točke na tjedan Nataše Božić, potvrdila je kako se nada da će biti angažirano dovoljno stručnjaka da rasvijetle mogući kriminal u Agrokoru, kako je suradnja USKOK-a i tzv. poreznog USKOK-a odlična, te da nema nikakvih političkih pritisaka.
‘Ja mogu reći da USKOK radi sukladno zakonu, da nijedan predmet nije pokrenut pod pritiskom, da tako kažem, nema političkih progona. Odgovorno tvrdim da se ni u jednom postupku ne radi o političkom progonu. Danas je postala moderna mantra da kad se nekog uhiti svi viču da je to politički progon’, objasnila je.

USKOK istražuje milijunske jamčevine
Ravnateljica USKOK-a tvrdi da se istražuju sve milijunske jamčevine što ih osumnjičeni nude kako bi izašli iz istražnog zatvora. Na izravno pitanje o jamstvima koje dosežu i 15 milijuna kuna, Laptoš je priznala da ju takvi iznosi iznenađuju, pogotovo kada ih se prikupi preko noći. No, porijeko tog novca USKOK istražuje, potvrdila je.
Prema njezinim riječima navjeći problem hrvatskog pravosuđa, te rada USKOK-a kao jednog njegovog dijela, česte su izmjene Zakona o kaznenom postupku. Taj zakon, dodaje, omogućava i sasvim legalno otezanje procesa nakon podizanja optužnice, dok USKOK za istragu ima jasno propisane rokove kojih se mora držati.

Promjena iskaza Luke Modrića
Na pitanje o promjeni iskaza Luke Modrića u postupku protiv Zdravka Mamića i otvaranju procesa zbog lažnog svjedočenja Tamara Laptoš nije željela konkretno odgovoriti.
‘Problem dokazivanja je jedno složeno pitanje o kojem je teško dati jednoznačan odgovor. Svako kazneno djelo ima svoje elemente i mi u postupku moramo dokazati te elemente. Za dokazivanje tih elemenata morate prikupiti dokaze – personalne i maeterijalne i s njima se ide na sud. Teret dokaza je na tužitelju. Sud će ocijeniti te dokaze i donijeti odluku’, rekla je.
U razgovoru za N1 opisala je i kako se osjećala kada je pravomoćna presuda protiv Ive Sanadera u slučajevima Hypo i Ina-MOL pala na Ustavnom sudu.

‘Dokazat ćemo optužbe protiv Sanadera’
‘Što da vam kažem, nisam se osjećala dobro. Nakon što smo, barem ja smatram, odradili jako dobar posao… To je jedan od predmeta stvoren u USKOK-u. Prikupili smo određene dokaze, pokrenuli istragu, ispitali isvjedoke, prikupili dokaze, dokumentaciju i s tim dokazima podigli optužnicu. Optužno vijeće ju je potvrdilo, krenuli smo u fazu rasprave. Tamo su se izvodili dokazi, izvodila ih je i druga strana i nakon kontradiktornog postupka je donesena osuđujuća presuda. Nakon žalbenog postupka Vrhovni sud je potvrdio presudu. I sad se nakon određenog vremena sve vraća na početak. Kao što sam rekla, nije još ništa gotovo, postupak opet ide’, izjavila je potvrdivši kako je USKOK-u još uvijek vjeruju da će sve optužbe protiv bivšeg premijera dokazati.

IZVOR:net.hr