Početna Hrvatska Zastrašujuće prognoze glede globalnog zagrijavanja

Zastrašujuće prognoze glede globalnog zagrijavanja

Ključno je da gradovi surađuju sa znanstvenicima i stručnjacima za javno zdravlje kako bi pripremili akcijske planove za valove vrućina, rekla je Friederike Otto s oxfordskog sveučilišta Pročitajte više na: http://www.24sata.hr/tech/lipanj-je-bio-tri-stupnja-topliji-a-prognoze-su-zastrasujuce-530544 - 24sata.hr

1531
UDIO

Klimatske promjene uzrokovane djelovanjem ljudi doprinijele su velikim vrućinama u zapadnoj Europi tijekom ovoga mjeseca u kojem je Portugal pretrpio požar s tragičnim posljedicama a mnoge države zabilježile rekordno visoke temperature, rekli su znanstvenici u četvrtak.

Temperature za mjesec lipanj bit će za oko tri stupnja Celzija više od dugoročnih prosjeka za zapadnu Europu, objavila je skupina znanstvenika u izvješću.

Najpovoljnije cijene klima uređaja – akcija – Parchy CO.

– Utvrdili smo jasne i snažne veze između ovomjesečnih rekordnih toplina i klimatskih promjena uzrokovanih djelovanjem čovjeka –  rekao je Geert Jan van Oldenborgh, viši istraživač Kraljevskog meteorološkog instituta Nizozemske i jedan od autora studije.

Klimatske promjene izazvane korištenjem fosilnih goriva učinile su intenzitet i učestalost ovakvih vrućina četiri puta vjerjojtnijim u Francuskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i središnjoj Engleskoj a deset puta vjerojatnijim u Portugalu i Španjolskoj, utvrdila je studija na temelju povijesnih trendova.

Znanstvenici su rekli da vrućine najvjerojatnije nisu hir prirode i ne mogu se objasniti promjenama aktivnosti Sunca ili drugim prirodnim čimbenicima.

Visoke temperature će postati pravilo u zapadnoj Europi

To znači da su rizike povećale emisije stakleničkih plinova uslijed djelovanja ljudi, uglavnom od izgaranja fosilnih goriva.

– Do kraja stoljeća će ove visoke temperature postati pravilo u zapadnoj Europi – dodali su znanstvenici.

– Vrućina može biti smrtonosna, posebice za vrlo mlade i starijeKljučno je da gradovi surađuju sa znanstvenicima i stručnjacima za javno zdravlje kako bi pripremili akcijske planove za valove vrućina – rekla je Friederike Otto s oxfordskog sveučilišta, također jedan od autora.

IZVOR: 24sata.hr