Početna Kaštela Nova turistička ponuda u gradu Kaštelima

Nova turistička ponuda u gradu Kaštelima

Izložba će biti otvorena svakim danom od 20 – 22 sata tijekom srpnja i kolovoza.

2104
UDIO

Od 1. srpnja otvorena su vrata prve privatna galerija sa slobodnim ulazom na području grada Kaštela. Galerija je preuređeni prostor OPG „Peran“ koje se bavi proizvodnjom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Nalazi se u konobi palače Garagnin na obali u K.Starom, a ulaz je od ulice Biranj.

Namjera vlasnika i autora izložbenog prostora gosp. Zorana je bila spojiti hobije kojima  se bavi duži niz godina; poljoprivredu, uzgoj maslina i maketarstvo, izradu kaštelanskih utvrda u drvu. Makete su već izlagane pojedinačno ili skupno u više navrata. Zbog nemogućnosti stalnog postava u nekom prostoru lokalne zajednice i bez podrške iste, a na zahtjev mnogobrojnih prijatelja kaštelanske povijesti odlučio je o svom trošku otvoriti galeriju sa slobodnim pristupom.U galeriji nalazi se stalni postav maketa kaštelanskih utvrda, izrađenih od drva u omjeru 1:50, temeljem pretpostavljenog stanja i građevinskih nacrta Mediteranskog centara za graditeljsko nasljeđe, Arhitektonskog  fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, uz veliku podršku i pomoć doc.dr.sc. Katja Marasović dipl.ing.arh. Izložbom je predstavljena i maketa trogirske galije “La Donna” kao i trogirska tvrđava Kamerlengo. Sve su makete jedinstvene i nisu za prodaju.

Izložba će biti otvorena svakim danom od 20 – 22 sata tijekom srpnja i kolovoza. Ako želite saznati više o kaštelanskim utvrdama, možete naći na adresi:  https://sites.google.com/view/kastelanske-utvrde