Početna Hrvatska Pozor, olujno vrijeme pred nama

Pozor, olujno vrijeme pred nama

1726
UDIO

U VEĆEM dijelu Hrvatske danas završava vrhunac ovog toplinskog vala, ponegdje vjerojatno ove godine i najizraženijega. A s vrućinom, osim pretežno sunčanoga vremena, dolaze i lokalne nestabilnosti, pa i olujno nevrijeme i tuča. Takve pojave ni danas nisu izostale, a neće ni sljedećih dana.

Vrućine, a potom oluje

U Slavoniji, Baranji i Srijemu danas će prevladavati sunčano i vruće, uz poslijepodnevnu temperaturu zraka od 34 do 37 °C. Puhat će jugozapadni i zapadni vjetar, u drugome dijelu dana prolazno sjeverozapadni i sjeverni, pri čemu će kasno poslijepodne i navečer porasti vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti dosta sunca, ali će biti i razmjerno nestabilno, od sredine dana s čestom kišom i grmljavinom, poglavito u sjevernijim područjima. Pritom može lokalno biti i nevremena. Puhat će jugozapadni vjetar, u drugome dijelu dana prolazno sjeverni. Bit će malo manje toplo nego u ponedjeljak, ali i dalje vruće.

Malo će niža temperatura zraka nego prošlih dana biti i u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje također može biti lokalnih pljuskova. Uz slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak more će biti uglavnom malo valovito.

Na srednjem će Jadranu puhati jugo, slabo i umjereno, koje će u drugome dijelu dana okrenuti ponegdje na jugozapadni i zapadni vjetar. Uz to će biti pretežno sunčano te vruće i vrlo vruće, poglavito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će najviša temperatura kao i danas biti viša od 35 °C.

Sunčano se predviđa i na jugu Hrvatske, gdje će prijepodne puhati umjereno jugo, a poslijepodne uglavnom slabo. More pritom malo i umjereno valovito, temperature oko 26 °C. Temperatura zraka većinom od 31 do 36 °C, javlja HRT.

Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje zbog mogućih izraženih grmljavinskih nevremena na području Istre, Rijeke, Gospića, Zagreba i Karlovca.

Popušta vrućina

Od sredine tjedna vrućina će popuštati te će od četvrtka posvuda u kopnenom području najviše vrijednosti biti niže od 30 °C. Zapuhat će sjeverac i sjeveroistočnjak, na istoku i sjeverozapadnjak. Osim sunčanog vremena, bit će i promjenljive naoblake uz povećanu vjerojatnost za kišu i grmljavinu, osobito u noći s utorka na srijedu i u srijedu ujutro te potkraj petka.

Sljedećih će dana pljuskovi na Jadranu biti rjeđi te se predviđaju uglavnom na sjevernom dijelu, i to posebno u srijedu. Jugozapadni vjetar i jugo od četvrtka će okrenuti na buru, koja će ponegdje biti i jaka. Zadržat će se uglavnom vruće, ali uz malo niže temperaturne vrijednosti nego prošlih dana.

IZVOR: index.hr