Početna Hrvatska Zbog poziva na linč, udruga Željke Markić mora platiti odštetu

Zbog poziva na linč, udruga Željke Markić mora platiti odštetu

1261
UDIO

Udruga Željke Markić U ime obitelji mora glumcu Reneu Bitorajcu isplatiti 75 tisuća kuna odštete te pokriti parnične troškove zbog kleveta koje su objavili na svom portalu narod.hr. Riječ je o pozivima na linč o kojima je Telegram detaljno izvještavao.

Prvi napad na Bitorajca portal narod.hr objavio je u svibnju 2016. godine, pozivajući se na Bujicu, emisiju Velimira Bujanca kojoj kredibilitet daju visoki državni dužnosnici koji tamo redovito gostuju. U tekstu naslovljenom ‘Medijski reket komunističkih potomaka’, ponovili su teze Velimira Bujanca kako je Bitorajac snimio Mi Hrvati, satirični filmić o hrvatskim desničarima, zato što je ljut na državu.

Objavili su mu adresu na kojoj živi sa ženom i djecom

Nadalje, pisali su da mrzi Hrvatsku jer su mu baka i deda bili partizani, a napali su ga, ozbiljno, i zato što je ustaša Zdenko Blažeković, kojeg je Bitorajac glumio, negativno prikazan u Dugoj mračnoj noći Antuna Vrdoljaka. Tekst su, između ostalog, ilustrirali screenshotovima iz Bujice koji prikazuju zgradu u centru Zagreba u kojoj Rene Bitorajac živi sa ženom i dvoje male djece. Na jednoj od fotografija jasno se vidi ime ulice i kućni broj.

Vijest o nepravomoćnoj presudi prvi je objavio 24 sata. Sud je potvrdio kako su Bitorajcu povrijeđena prava osobnosti te su mu “pritom nanesene duševne boli”. Doduše, nakon mjesec dana od objave, na zahtjev Bitorajčevog odvjetnika narod.hr objavio je demantij tekstova, no glumac je već tada uložio tužbu.

IZVOR: telegram.hr