Početna Hrvatska Požari diljem Dalmacije, gorjelo i na Marjanu, dramatično u Šibeniku

Požari diljem Dalmacije, gorjelo i na Marjanu, dramatično u Šibeniku

1695
UDIO

Nakon više od tri sata borbe sa vatrenom stihijom konačno je stavljen pod kontrolu šumski požar koji je u nedjelju nešto oko 10.30 sati izbio na Brodarici kraj Šibenika. Požar se nošen snažnom burom uvlačio među borove u u naselju, pa i opkolio pojedine, u borovu šumu isturene objekte i cijela susjedstva. No, 62 vatrogasca sa 27 navalnih vozila, uz pomoć iz zraka u vidu dvaju Canadaira, uspješno su obranili Brodaricu.

– Srećom, nema ozlijeđenih osoba i vatra nije ušla u ni jedan objekat. Na više mjesta su nagorjele fasade i zapalile su se grede na krovovima dvaju kuća, no spriječili smo da vatra zahvati unutrašnjost – rekao nam je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević. Izgorjelo je četiri hektara borove šume, niskog raslinja i suhe trave. Kad je požar je stavljen pod nadzor zrakoplovi su povučeni, a zemaljske snage su i dalje spremni na terenu.

Na pojedinim mjestima i dalje vodom zalijevaju tinjajuće panjeve i paze da se vatra uslijed jake bure ponovno ne razbukta. Požar je izazvao veliku zabrinutost Brodaričana, ali i njihovih turista, nenaviklih na ovakve krizne situacije. Neki su posjedali u automobile i krenuli bježati, što je stvorilo gužvu na cestu koja je zbog toga nakratko morala biti i zatvorena. Bilo ih je koji su se zaključali u svojim apartmanima ili su s koferima u rukama u dvorištu čekali razvoj situacije. No, bilo je i onih koji su se, zajedno sa svojim domaćinima, aktivno uključili u gašenje.

Zbog gustog dima koji se nadvio nad Jadransku magistralu, zbog sigurnosti vozača i vatrogasaca cesta je bila zatvorena za promet, koji je bio preusmjeren cestom preko Boraje.

– To je dio preko puta Fjake i čini mi se kako se požar brzo širi. Zapravo, čini mi se da gori kuća i čujem odavde kako ljudi plaču – rekla je svjedokinja požara za ŠibenikIN koja se nalazi u blizini požara.

Planulo je u blizini Jadranske magistrale, na onoj cesti koja spaja Brodaricu i Ražine.

– Planulo je baš uz tu cestu i činilo se da to neće biti veliki požar, ali odjednom je zapuhao jaki reful bure i trebale su samo minute da se vatra raširi i zahvati veliku površinu obraslu raslinjem. Sve se to događalo blizu kuća, no mislim da vatrogasci požar sad drže pod kontrolom – kazao je mještanin iz Brodarice s lokacije blizu vatre gdje nekoliko desetaka turista budno prati što se događa.

Požar u Splitu: Gori baraka na Marjanu

U nedjelju oko 13 sati planuli su ostaci barake na Mandalinskom putu na sjevernoj strani Marjana u Splitu. No, navodno nema razloga za brigu, jer su vatrogasci odmah stigli na požarište s tri vozila. U tijeku je gašenje.

IZVOR: 24sata.hr