Početna Hrvatska Porez na nekretnine možda neće biti odgođen

Porez na nekretnine možda neće biti odgođen

1204
UDIO
ZAGREB – Odgoda uvođenja poreza na nekretnine, čini se, nije sasvim izvjesna.

– S obzirom na to da je porez na nekretnine dio širega paketa porezne reforme koju smo donijeli prošle godine, da je bio samo jedna od brojnih tema od, čini mi se, 16 akata koje je Hrvatski sabor usvojio u prosincu prošle godine, gdje je na određeni način prošao ispod radara, s obzirom na druge bitne promjene koje su se odnosile i na porez na dohodak i na porez na dobit, ova tema je izazvala veliku buru u hrvatskoj javnosti i zahtijeva dodatno pojašnjenje, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Ponovio je da su ministar financija i Porezna uprava dobili zadaću da tu temu još jednom temeljito objasne da se vidi postoji li potreba za modifikaciju.

– Ukoliko to treba, za to postoje Vlada i Sabor. Ukoliko se procijeni da nismo spremni za uvođenje tog poreza, onda ćemo ga odgoditi. Želimo naći rješenje koje će biti i u duhu načela pravednosti, jer je to bila jedna od glavnih postavki cijele porezne reforme – kazao je.

Napomenuo je i da ovo nije vrijednosni porez na nekretnine, koji imaju mnoge članice EU, već je riječ o pokušaju da se kroz načela pravednosti zamijeni ono što se danas naziva komunalna naknada, spomenička renta i porez na vikendice.

– To pitanje ćemo temeljito raspraviti, podnijeti odgovarajući prijedlog u Sabor nakon što se javnosti stručno, argumentirano još jednom detaljno objasne svi efekti, rekao je.

Da neće ‘prejudicirati’ odgodu tog poreza kazao je jučer i Plenkovićev ministar Zdravko Marić.

IZVOR: seebiz.eu