Početna Kaštela Kaštela – Liječnica otišla u mirovinu, djeca ostala bez zdrastvene zaštite

Kaštela – Liječnica otišla u mirovinu, djeca ostala bez zdrastvene zaštite

2190
UDIO

Opet nevolje za roditelje i njihovu djecu koja su ostala bez pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ovaj put taj problem bilježimo u Kaštel-Starom. Naime, tamo je nakon odrađenog radnog vijeka u zasluženu mirovinu otišla pedijatrica dr. Milka Odža (koncesionarka), koja je skrbila o zdravlju nešto više od 1400 pacijenata.

– Liječnica je sredinom kolovoza otišla u mirovinu i mi smo odmah raspisali javni natječaj za to upražnjeno radno mjesto, kako bi neka nova pedijatrica ili pedijatar nastavili posao dr. Odža i kako djeca i roditelji ne bi imali problema u ostvarivanju zdravstvene zaštite. No, još uvijek se na taj natječaj nije javio nijedan liječnik(ca) jer pedijatara jednostavno nema na burzi rada u Splitu. Stoga nam ostaje nadati se da će ga možda biti negdje u Hrvatskoj i da će neki od njih odlučiti doći raditi i živjeti u Kaštel Stari, kao što je to prije nekoliko godina uradila i pedijatrica iz Zagreba, koja je došla raditi u Kaštel Gomilicu – kazuje dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koji je raspisao javni natječaj.

Ako se do petka, do kada natječaj traje, nitko iz Hrvatske ne javi na javni natječaj, Dom zdravlja će krenuti u pregovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) kako bi se pokušalo riješiti ovaj gorući problem.

– Pregovarat ćemo s HZZO-om da nam do dolaska sa specijalizacije nekog od liječnika pedijatrije dopusti da na to mjesto zaposlimo liječnika opće prakse. Ako nam to dopuste, mi ćemo ponovno raspisati javni natječaj u kojemu ćemo osim pedijatra tražiti za to radno mjesto i liječnika opće prakse. Pa netko će se valjda javiti. Nadam se da ćemo ovu situaciju razriješiti jer najgore je da su djeca bez liječnika i ikakve medicinske zaštite – zaključuje dr. Petric.

Prodaja i servis PC računala, Parchy Co.

Odlazak dr. Milke Odža u mirovinu nakon dugog niza godina rada u Domu zdravlja u Kaštel Starom, ali i najave da za djecu, njih oko 400, mahom s područja Kaštela, još nema zamjene – roditelje mališana ostavilo je u nevjerici.

– A što da kažem?! Iskreno, često sam s djetetom dolazila kod dr. Odža, a gdje ću sada, ni sama ne znam. Zadnji radni dan liječnice koja je otišla u mirovinu bila sam u njezinoj ordinaciji i kazala mi je da će uskoro doći nova doktorica. A vijesti koje čujem da na vidiku nema novog pedijatra doslovno su me šokirale – veli nam majka petogodišnjeg dječaka iz Kaštel Starog koja je željela ostati anonimna.

A gdje sada s djetetom kad se razboli, pita se i njezina prijateljica čija je šestogodišnja kćerka bila pacijent sada umirovljene liječnice.

– Ovo se samo kod nas može dogoditi. Zar se zamjena, odnosno nova liječnica nije mogla osigurati i prije nego je naša otišla u mirovinu, a ne da sada mjesecima ne znamo gdje dijete odvesti liječniku. Sramotno! – poručila je naša sugovornica.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr