Početna Hrvatska Rusi – Todorić nas je prevario, a hrvatska vlada podržava i štiti...

Rusi – Todorić nas je prevario, a hrvatska vlada podržava i štiti muljaže

ŠEF ruske banke Sberbank Herman Gref izajvio je da će Agrokorove dugove pokušati naplatiti sudskim putem. Gref tvrdi da Ivica Todorić i revizori nisu prikazali milijardu dolara duga koje ima kompanija, a optužio je i hrvatsku vladu da podržava netransparentno poslovanje Agrokora.

1283
UDIO

ŠEF ruske banke Sberbank Herman Gref izajvio je da će Agrokorove dugove pokušati naplatiti sudskim putem.

Gref tvrdi da Ivica Todorić i revizori nisu prikazali milijardu dolara duga koje ima kompanija, a optužio je i hrvatsku vladu da podržava netransparentno poslovanje Agrokora.

“Pokušat ćemo vratiti svoj novac sudskim putem. Imamo strategiju, spremni smo i svjesni smo da bi to mogao biti dug proces. Tražit ćemo odgovornost svih ljudi uključenih u ovu prevaru. Tužit ćemo i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažna izvješća Agrokora”, rekao je Gref ruskim novinarima, prenosi agencija TASS.

Čelnik najveće ruske banke kaže da do sada nisu doživjeli ovakvu prevaru, a dodaje i da je čudno da hrvatska vlada podržava takvu netransparentnost.

“Ovo je prvi put da nas je prevarila tako velika kompanija. Nismo još imali slučaj da cijeli menadžment skriva dugove od milijardu dolara. Čudno je i to da hrvatska vlada podržava ovakvu netransparentnost. Mi ne znamo koliko novca kompanija treba, sumnjamo u kvalitetu menadžera, ne znamo koliko efikasno troše novac. U takvom procesu ne želimo sudjelovati”, rekao je Gref.

Direktorica tvrtke koja je radila reviziju Agrokora karijeru započela kod Todorića

Index je već ranije pisao o tvrtki Baker Tilly Hrvatska koja je radila revizije za Agrokor i koja je trebala uočiti nepravilnost.

Donedavna direktorica tvrtke Baker Tilly Hrvatska koja se ranije zvala Baker Tilly Discordia, bila je Bruna Discordia. Osim što je njena tvrtka radila revizije za Agrokor, i ona je radila u toj kompaniji.

Bruna Discordia karijeru je započela u Agrokoru, a bila je na poziciji asistenta potpredsjednika za strategiju i spajanja i preuzimanja, gdje je radila od 2006. do 2008. godine.

Iako se radi o relativno maloj tvrtki s oko 25 zaposlenih, Agrokor ih je angažirao da rade revizije za njegove tvrtke u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Na njihovoj referentnoj listi nalazili su se Agrokor, Zvijezda, Jamnica, Konzum, Ledo, Vupik, Belje i mnoge druge tvrtke iz sustava te kompanije. Za Agrokor su radili i u drugim zemljama pa među referencama nalazimo i Sarajevski kiseljak, Dijamant, Idea Beograd, Frikom i druge.

IZVOR: net.hr