Početna Hrvatska Znanstveno objašnjeno plavljenje Zadra, udar 25 000 munja

Znanstveno objašnjeno plavljenje Zadra, udar 25 000 munja

Na području Zadra meteorološka mjerenja provode se od 1960. i ovo nije prvi događaj s ovako velikom količinom oborine, podsjećaju iz DHMZ-a. Prije 31 godinu bilo je slično

1411
UDIO

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je u srijedu opis sinoptičke situacije koja je rezultirala olujnim grmljavinskim nevremenom i obilnom kišom u ponedjeljak u Zadru i okolnom području, a koja je prouzročila velike  bujične poplave i nanijela velike materijalne štete.

Sinoptička situacija

Dobro razvijena ciklona sa središtem iznad Tirenskog mora u ponedjeljak tijekom prijepodneva se razmjerno sporo premještala nad Jadran. Ispred te ciklone u izraženom južnom strujanju na hrvatsku obalu je pritjecao zrak bogat vlagom. Istodobno u nižim slojevima atmosfere pritjecao je topao zrak s juga, a po visini hladniji zrak u središtu visinske ciklone, što je za posljedicu imalo jako nestabilnu atmosferu, navode iz DHMZ-a.

Pritom je nastalo jako olujno grmljavinsko nevrijeme koje je upravo na širem području Zadra potrajalo cijelo prijepodne, a najintenzivnije je bilo u jutarnjim satima. Tada je kiša velikog inteziteta u kratkom vremenu, u samo 2 sata, uzrokovala ekstremnu količinu oborine i pojavu bujičnih poplava, a kiša nešto slabijeg intenziteta nastavila je padati i tijekom cijelog prijepodneva i u rano poslijepodne te dodatno pogoršala situaciju.

Od nedjelje navečer do ponedjeljka navečer sveukupno je u Zadru palo oko 285 mm kiše, a u Zemuniku oko 325 mm.

Istodobno na širem području Zadra u ponedjeljak je detektirano više od 25 000 munja.

U Zadru je slično bilo prije točno 31 godinu – na isti dan

Na području Zadra meteorološka mjerenja provode se od 1960. i ovo nije prvi događaj s ovako velikom količinom oborine, podsjećaju iz DHMZ-a. Prije 31 godinu, 11. rujna 1986. godine izmjerena je količina oborine od 352,2 mm koja je pala u 24 sata.

Prosječna mjesečna količina oborine u rujnu za Zadar iznosi 105,7 mm. Do sada maksimalna mjesečna količina oborine u rujnu u Zadru bila je 1986. i iznosila je 374,5 mm; dok je minimalna mjesečna količina oborine pala 1985. i iznosila je 1,2 mm.

IZVOR: 24sata.hr