Početna Hrvatska Predsjednica u Novom Zelandu – Trošak niti pola milijuna kuna

Predsjednica u Novom Zelandu – Trošak niti pola milijuna kuna

1344
UDIO

Ukupni troškovi državnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Australiji i Novom Zelandu iznose 493.328 kuna, a odnose se na troškove prijevoza (366.622 kn), troškove smještaja (68.500 kn), troškove dnevnica (55.256 kn) i troškove reprezentacije u iznosu od 2.950 kuna, doznaje tportal u Uredu predsjednice. Osim troškova predsjednice, iz proračuna njezinog Ureda podmireni su i troškovi članova službenog izaslanstva, javlja tportal.

U službenom izaslanstvu bio je predsjedničin suprug Jakov Kitarović, te čak sedam dužnosnika s Pantovčaka: predstojnica Ureda Anamarija Kirinić, pročelnica Kabineta Predsjednice Natalija Hmelina, savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, šefica Protokola Tina Tödtling i tadašnji glasnogovornik Luka Đurić.

Uredu predsjednice trebalo je 26 dana da se očituje na upit tportala o troškovima predsjedničina posjeta Australiji i Novom Zelandu, što je napredak u odnosu na 40 dana, koliko im je trebalo da dostave troškovnik novogodišnjeg putovanja Kolinde Grabar Kitarović u SAD.

Na putovanje po Americi predsjednica je vodila pročelnicu kabineta Nataliju Hmelinu, a tek nakon što su u javnosti zaredala pitanja o karakteru predsjedničinog boravka u SAD-u taj posjet proglašen je prvo službenim i potom radnim. Tom prilikom ukupno je potrošeno 73.868 kuna, a najzanimljivija stavka u troškovniku bili su izrazito niski troškovi smještaja u iznosu od 6.439 kn, s obzirom na to da je posjet službeno trajao od 1. do 7. siječnja.