Početna Kaštela Kako je Smoje iz Splita doša u Kaštela

Kako je Smoje iz Splita doša u Kaštela

1433
UDIO
HDZ-ova vlast ne želi se angažirati oko spomen-sobe velikog humorista i kroničara…

To što je Miljenko Smoje bio najznačajniji kroničar Splita i jedan od najprepoznatljivijih autora u tom gradu u drugoj polovici prošlog stoljeća, ne znači i kako je on, Smoje, u Splitu pokopan, da u Splitu ima spomenik i da mu je u istom tome Splitu spomen-soba. Nije mu u Splitu čak niti spomen vitrina: ona je tamo gdje je iseljena redakcija Slobodne Dalmacije, dakle u Dugopolju.

Gdje je i zašto Smoje pokopan, stvar je privatne naravi, pa se o njoj nema što pričati i pisati. No sve drugo je važno jer, prvo, govori o današnjem Splitu kao takvom,  pa o njegovu odnosu prema Smoji, te pokazuje kako se u gradu čiji je gradonačelnik snivao status europske kulturne prijestolnice pisca može izjednačiti s hidrantom.

Snimke Kaštela dronom. (<- kliknite i uzivajte)

O spomen-sobi Miljenka Smoje gradonačelnik Kuko izjavili su kako je ideja dobra, no skidanje sredstava s financiranja hidranta u Park šumi Marjan kako bi se to realiziralo, nije moguće. No ideja kao takva ostaje”, piše, pored ostaloga, u izvještaju s posljednje sjednice Gradskog vijeća Splita, na kojoj je usvojen gradski proračun – uz uobičajeno odbijanje amandmana oporbe.

Uzgred, gradonačelnik je Andro Krstulović Opara, čovjek koji je Miljenka Smoju nazvao “korifej lijevog Splita”, dok je Kuko pročelnik za kulturu i zove se Siniša. Nije me iznenadilo neprihvaćanje Smojine spomen sobe, ali sam očekivao otvorenu raspravu a ne izgovor. Na koji je pala većina vijećnika Pametnog i Mosta. “Nije istina da su sredstva potrebna za projektiranje hidrantske mreže na Marjanu, jer to kao dio vodoopskrbne mreže mora platiti Vodovod i kanalizacija.

Ipak, ne odustajem, Smoje je jedan od kreatora splitskog identiteta i njegovoj spomen sobi mjesto je u Splitu”, kaže Goran Kotur iz splitskog SDP-a, inače autor amandmana kojim se tražilo da se iz proračuna za kulturu – a on iznosi trinaest posto od ukupnog, što je više nego ranije – izdvoji nešto novca kako bi u gradu ostao trag da je tu jednom živio, pisao i Split glorificirao Miljenko Smoje. Fotograf Feđa Klarić, osim što je prijateljevao s Miljenkom Smojom, nasljednik je većine piščeve ostavštine kojoj je sredinom kolovoza našao mjesto u Kaštelima.

“Sve je fotografirano i dokumentirano, a spremili smo radni stol, postelju, makinju, police, knjige, slike Tina Ujevića autora Mome Kapora i ‘Jedra’ iz Krila Jesenica slikara Olivera Tihija, čak i koltrine”, kazao je Klarić za Slobodnu Dalmaciju.

Kaštela kao mjesto Smojinih stvari nisu, naravno, odabrana slučajno, niti je pogodan prostor nađen preko oglasa. Zamjensku spomen sobu osigurao je poduzetnik Joško Berket, koji je u svojoj marini još 1996. krstio i brod nazvan po Smoji. Ostala tri imala su druga, za mjesto važna imena, ali je sve obavljeno bez struje, koju je trebalo sprovesti iz obližnje crkve. Lokalnom je župniku, naime, Smojino ime zasmetalo, pa je cijela ta epizoda izgledala kao da ju je napisao autor “Malog mista”.

“Za prvu ruku naći ćemo suh prostor u marini, gdje ćemo uskladištiti namještaj i predmete iz Smojine radne sobe. U međuvremenu ćemo čekati kakav glas iz Splita ili neke druge sredine koja bi na reprezentativnoj lokaciji mogla po pravilima struke prezentirati spomen-sobu i omogućiti posjete. Smoju doista ne bi trebalo micati iz njegova grada, bilo bi idealno da je taj prostor u Splitu, ali vidjet ćemo kakav će biti interes struke, lokalnih vlasti i javnosti”, izjavio je Berket.   Svaka priča o odnosu Splita i Miljenka Smoje, točnije Smojinu naspram Splita i splitskom naspram Smoje, do pola govori o jednom gradu, a od pola o jednom autoru koji je, ma što tvrdili njegovi kritičari, bio, kako to kaže pisac Ivica Ivanišević, “majstor pile naopako”.

IZVOR: www.express.hr