Početna Hrvatska Todorić godinama skrivao preko 2 milijarde kuna dugova

Todorić godinama skrivao preko 2 milijarde kuna dugova

1083
UDIO

U NAJNOVIJEM broju Nacionala piše kako je objava revizijskog nalaza PriceWaterouseCoopersa između ostaloga uzrokovana i time što se još čekaju rezultati rada financijskih forenzičara koji rade na razotkrivanju Todorićevih manevara.

Glavno pitanje kojim se revizori bave, prema Nacionalu, jest kako je Ivica Todorić proizveo i godinama skrivao 2.2 milijarde kuna nepoznatih troškova u bilanci Agrokora.

Usto, tjednik piše i kako je samo jedan dan prije nego što je zatražio aktivaciju Lex Agrokora Todorić u bilanci prikazao dotad skrivenih 2.2 milijarde kuna troškova u bilanci. Taj je potez učinjen 6. travnja 2017. godine, a to je otkriće nemalo iznenadilo revizore, piše Nacional pozivajući se na visoki izvor blizak vladi i izvanrednoj upravi Agrokora.

Iz Agrokora izvukao preko 100 milijuna eura

Ti su se iznenadni troškovi pokušali opravdati kao priprema za IPO (eng. Initial Public Offering). Sumnja se da je Todorić godinama skrivao milijarde kuna troškova kako bi povećao dobit koncerna te na temelju lažno prikazanih poslovnih podataka sebi isplaćivao dividende. U razdoblju od 2009. do 2015. godine Todorić si je tako isplatio oko 100 milijuna eura.

S obzirom na to da su pravi troškovi godinama maskirani, sada se vrši procjena toga je li uopće bilo osnove da si Todorić isplati dividendu. Nacionalov izvor navodi kako je iznos dividende koji je isplaćivan možda i dvostruko veći te da je moguće da doseže 1.4 milijarde kuna.

Interesantno je i kako je iznos troškova koji su navodno skrivani godinama jednak svoti koju je Todorić tražio od vlade na sastanku u proljeće, nedugo prije izbijanja krize u koncernu.

IZVOR: index.hr