Početna Hrvatska Dubioza zvana Agrokor – Tko će sve iza rešetaka?

Dubioza zvana Agrokor – Tko će sve iza rešetaka?

1226
UDIO

“VRIJEDNOST bilance je smanjena za 13 milijardi kuna, Agrokorove kompanije vrijede 13 milijardi kuna manje nego što je bilo prikazano”, rekao je danas Ante Ramljak, izvanredni vladin povjerenik u Agrokoru i dodao kako je to prije svega “odgovornost onih koji su bili članovi uprave i predsjednici uprave u trenutku kad su se radila izvješća koja su bila objavljena i prepravljena”.

Sada je jasno da nam treba povjerenstvo za Agrokor

Komentar na revijska izvješća stigao je i od Gordana Marasa (SDP). Ustvrdio je kako je sada jasno da je sada evidentno da nam je potrebno istražno za Agrokor, a od Ramljaka očekuje reakciju odnosno da kaže je li i protiv koga podnio kaznene prijave za nezakonito sastavljanje financijskih izvješća, što je izrijekom i potvrdio da se dešavalo.

– Ako Ramljak nije podnio kaznenu prijavu, a obavijestio je sve dioničare svih ovih kompanija da su tako veliki nesrazmjeri u vrijednostima koje su knjiženi, onda je valjda htio izvijestiti dioničare da oni reagiraju. Mislim da bi on, ako je svjestan tih podataka, trebao biti taj koji će prvi reagirati na osnovu revizijskih izvješća koja ima. Ako su ona istinita, a on tvrdi da jesu da su tako velike razlike, onda je trebao već do sada reagirati – rekao je Maras.

Zanima ga i odgovor na pitanje kako to da ministar financija Zdravko Marić još uvijek sjedi u Vladi, a godinama nije primjećivao taj veliki nesrazmjer u izvještajima. Podsjetio je da je dana.u jednoj godini na koju se odnosi revizija Marić bio ministar financija, a godinu prije visoko pozicioniran u Agrokoru.

“Da nije bilo Mosta Agrokor ne bi bio tema”

Brojke koje smo vidjeli su jako loše, ali ćemo pričekati konsolidirano revizorsko izvješće, rekao je Božo Petrov (Most). Podsjetio je da je Most prije devet mjeseci nametnuo temu Agrokora.
– Transparentnost koja se događa u Hrvatskoj je izuzetno pozitivna. Ono što nije pozitivno je da se odlaže osnivanje istražnog povjerenstva u Saboru, jer je valjda danas svim u Hrvatskoj jasno da je to potrebno – poručio je čelni čovjek Mosta.
Podsjetio je i da je podnio kaznenu prijavu te smatra da bez toga danas ne bi bilo nikakvih radnji u Agrokoru.
– Da nije bilo Mosta, Agrokor ne bi bio tema, i dalje bi imali davanja iz HBOR-a kao u prosincu po 300 ili 400 milijuna kuna, i na takav način bi se krpalo. Kada je riječ o kaznenoj prijavi očekujem da se s tim još više požuri i da se apsolutno sve izvede na čistac. Hoće li to napraviti gospodin Ramljak ili DORH prema kaznenoj prijavi koju sam podnio, sasvim je svejedno, ali je bitno da se na kraju prema svima bude pravedan i da nitko ne bude izvan zakona – poručio je Petrov. Podsjetio je i da su ranije upozoravali da Zdravko Marić ne može biti ministar zbog svega onoga što je znao i što se događalo u Agrokoru.
– Danas se vidi da smo bili u pravu. Ministar Marić je morao znati sve što se događa i ne mislim da se izuzeo iz cijelog tog procesa, što se vidi i iz izjava gospodina Todorića, i zbog toga ne bi trebao biti ministar financija – zaključio je Petrov.
Iz HDZ-a za sada nema komentara na revizijsko izvješće. Kako se moglo čuti  žele pričekati cjeloviti dokument koji bi trebao biti objavljen u ponedjeljak.